fbpx

V policijski operaciji Pandora aretirali 75 ljudi in zasegli več kot 4 tisoč umetniških del in arheoloških predmetov

Fotografija je simbolična (foto: STA)

V skupni akciji policistov iz Avstrije, Nemčije, Grčije in Malte ter mednarodnih organizacij Unesco in Svetovne carinske organizacije so v 18 državah zasegli več tisoč zgodovinskih predmetov.

Operacijo Pandora so pod vodstvom ciprske in španske policije izvedli v oktobru in novembru lani. Njen cilj je bil zaustavitev kriminalnih skupin, ki v Evropi tihotapijo umetniška dela in druge predmete. Policisti so v 18 evropskih državah  v skupni operaciji Europola zasegli več kot štiri tisoč umetniških del in arheoloških predmetov. Med racijo so aretirali 75 ljudi.

Zasegli so več kot 3500 artefaktov, med katerimi je bila skoraj polovica arheoloških predmetov. Med operacijo so našli tudi več kot 400 kovancev iz različnih časovnih obdobij. Samo v španskem mestu Murcia so našli 500 zgodovinskih predmetov, med njimi 19, ki so bili leta 2014 ukradeni iz tamkajšnjega mestnega arheološkega muzeja.

V operaciji so sodelovali tudi policisti iz Avstrije, Nemčije, Grčije in Malte ter mednarodni organizaciji Unesco in Svetovna carinska organizacija.

B. J., STA