fbpx

V povezavi z včerajšnjim napadom na ekipni avtobus Dortmunda prijeli islamista – je le šlo za teroristični napad z islamističnim ozadjem?

Foto: epa

Nogometne navdušence je pretresla eksplozija v Nemčiji in glede na dogajanje v Evropi opravičeno vzbudila strah, da gre za ponovni teroristični napad. Nemška policija raziskuje islamistično povezavo z včerajšnjo eksplozijo, v kateri je bil udeležen avtobus z nogometno ekipo Borussia Dortmund. Pri tem so prišli na sled pismu napadalca, v katerem je navedeno sklicevanje na lanski masaker na božičnem sejmu v Berlinu. Obstaja velika verjetnost, da je ozadje za napad islamski radikalizem, saj so enega od osumljenih islamistov že prejeli in ga povezali s terorizmom.    

Prestrašeni športniki so se včeraj panično pognali v zavetje, ko so odjeknile tri eksplozije, ki so razbile stekla na ekipnem avtobusu. Najhuje jo je skupil nogometaš Marc Bartra, ki je moral na operacijo zaradi zloma desnega zapestja. Avtobus je bil sicer ravno na poti iz hotela in je zapeljal proti domačemu stadionu, kjer bi se moral v četrtfinalu Lige prvakov pomeriti z monaškim nogometnim klubom Monaco, ko so eksplodirale bombe, zato obstaja prepričanje, da je šlo za načrtovani napad.

Iz pisma vidno teroristično ozadje
V eksploziji v bližjem grmovju je poleg Bartre skupil tudi policist, ki je na motorju spremljal avtobus in utrpel poškodbe sluha. Predvidevajo, da je bila eksplozija sprožena s pomočjo mobilnega telefona. Pismo, ki so ga našli zunaj hotela, omenja teroristični napad na božični sejem v Berlinu, v katerem je fanatik Islamske države zapeljal v množico in ubil 12 nedolžnih ljudi. Prav tako omenja tudi vključenost nemških reaktivcev iz skupine Tornado, ki sodelujejo v boju proti teroristični skupini.

Marc Bartra (Foto: epa)

Danes zjutraj pa se je izvedelo, da preiskovalci preučujejo pismo, v katerem odgovornost za napad prevzema skrajna nemška levičarska skupina ANTIFA. Navajali so, da je bil napad usmerjen točno v to moštvo, ker dortmundska ekipa naj ne bi storila dovolj v boju proti rasizmu, desnemu populizmu in neonacizmu, napad pa naj bi predstavljal simbol politike kluba. Časnik Sueddeutsche iz Münchna navaja, da se pismo, ki so ga našli v bližini prizorišča, sklicuje na Islamsko državo. Pred obsodbo preletavanja nemških Tornadov v Siriji naj bi bilo mogoče prebrati: “V imenu milostljivega in usmiljenega Alaha.” Poleg tega pismo navaja, da so zaradi misije v Siriji nemški športniki in ostale znane osebnosti na listi za odstranitev. V pismu je navedena tudi zahteva, naj Nemčija preneha z bojevanjem v Siriji, zahtevajo tudi zaprtje ameriške letalske baze v nemškem Ramsteinu.

Dortmund kot valilnica radikalnega islama
V zadnjih letih Dortmund predstavlja valilnico radikalnega islama. Pri tem je treba dodati, da je napadalec na božični sejem Anis Amri v tem kraju obiskoval mošejo. Policija je sinoči sporočila, da je na lovu za avtomobilom s tujimi registrskimi tablicami, ki so ga tik pred napadom opazili blizu prizorišča zločina. Eksplozija je razbila vsa stekla na avtobusu, vozilo pa je bilo zažgano po desni strani. Dortmundski vratar švicarskih korenin  Roman Burki je povedal, da so se po napadu vsi nagnili, vsakdo, ki je lahko, pa se je vrgel na tla, saj niso vedeli, če bo sledilo še več eksplozij.

Foto: epa

Foto: epa

Foto: epa

Varnost na današnji tekmi bo poostrena
Burki je izdal, da so v Bartro prileteli kosi razbitega stekla in mu poškodovali desno zapestje, zato je moral v bolnišnico na operacijo. Tiskovni predstavnik kluba je sporočil, da ostali člani kluba niso poškodovani in da ni nevarnosti znotraj stadiona. Izvršilni direktor kluba Hans-Joachim Watzke pa je povedal, da so člani ekipe v šoku in dodal, da upa, da bodo kljub temu sposobni odigrati tekmo. Po besedah Watzkeja so bila eksplozivna sredstva skrita poleg izhoda hotela in so eksplodirala v času, ko je avtobus pripeljal mimo. Čeprav preiskovalci še niso potrdili izvora eksplozij, pa je policija potrdila, da so bili dodatni sumljivi predmeti najdeni v hotelu, kjer je bivala ekipa Dortmunda. Tožilka Sandra Luecke je povedala, da policisti delajo vse kar je v njihovi moči, da zagotovijo varnost na današnji tekmi.

Foto: epa

Ko so obiskovalci izvedeli, da bo tekma zaradi dogodka prestavljena, so počasi zapustili stadion, nasprotno monaško moštvo pa je nemški ekipi in klubu izrazilo vso podporo. Predsednik UEFE Aleksander Čeferin je poudaril, da sta nemška in monaška nogometna ekipa sprejeli pravilno odločitev, ko sta odpovedali tekmo in dodal, da je zaradi eksplozije zelo vznemirjen. “Varnost privržencev, igralcev in ostalega osebja je na prvem mestu.”

Foto: epa

Dortmundska policija je sporočila, da bo varnost na današnji tekmi poostrena, z namenom, da bodo zagotovili varnost nogometašev. Nemčija je v visoki pripravljenosti vse od decembrskega terorističnega napada s tovornjakom na berlinskem božičnem sejmu, ki je terjal 12 smrtnih žrtev.

 N. Ž.