fbpx

V Romuniji pretresa nov smrtni primer zaradi napada medveda

Foto: Facebook

V Romuniji so našli mrtvega moškega, za katerega sumijo, da ga je pokončal Medved. Romunija ima največjo populacijo rjavih medvedov med državami EU, prepoved odstrela leta 2016 pa je pripeljala do številnih konfliktnih situacij med človekom in največjo evropsko zverjo.

Iz Romunije poročajo o novem smrtnem primeru, ki ga je povzročil rjavi medved, največja evropska zver. Mediji pišejo, da so sorodniki pogrešali moškega, iskalci pa so našli le njegovo truplo – vzrok naj bi bil napad medveda.

Kot še poročajo, so truplo prepustili forenzikom do dokončne preiskave, če se domneve potrdijo, gre za četrto, letos registrirano žrtev samo na območju Prahove. V Romuniji sicer od leta 2016 velja prepoved lova na medvede, ki jih je po različnih ocenah v tej državi med 6 in 10 tisoč, njihova vse večja številčnost pa še dodatno povzroča konfliktne situacije s človekom.

Morda je slika naslednjega: ena oseba ali več, ljudje stojijo, sneg, drevo in narava

Sledenje za pogrešanim človekom.

Zabeleženih 50 primerov poškodb zaradi napada medveda
Po podatkih romunskega ministrstva za okolje je bilo samo v letu 2020 zabeleženih več ducatov napadov medveda na človeka, pri tem pa je prišlo do 50 primerov s poškodbami in dveh smrtnih primerov. Kot kaže bo letošnje leto še bolj krvavo po zaslugi nevladnih organizacij, ki preprečujejo sonaravno upravljanje z medvedjo populacijo.
Sara Kovač