fbpx

V Rusiji strmoglavilo letalo z 71 ljudmi – preživelih ni! Med žrtvami vsaj en otrok in dva najstnika!

Foto: Twitter

V bližini Moskve je včeraj kmalu po vzletu z moskovskega letališča Domodedovo z radarjev izginilo rusko potniško letalo An-148 z 71 ljudmi na krovu. Letalo, ki je bilo na poti v Orsk, je strmoglavilo na območju moskovske oblasti, poroča ruska tiskovna agencija Tass, ki se sklicuje na ministrstvo za izredne razmere.

Naj bi šlo za sedem let staro letalo ruske družbe Saratov Airlines, ki je po poročanju očividcev iz vasi Argunovo strmoglavilo v plamenih, poroča STA. Po strmoglavljenju so na območje napotili reševalne ekipe, ki so našle dele letala, ki so bili razpršeni po precej veliki površini.

Med umrlimi vsaj en otrok in dva najstnika
Zaradi neprepoznavnosti trupel bo za identifikacijo trupel potrebna DNK identifikacija, namreč letalo, ki je štiri minute po vzletu izginilo z radarjev, je že med padanjem zagorelo. Po navedbah agencije Tass bo proces identifikacije trajal od dva do tri mesece, sicer pa je znano, da sta med žrtvami vsaj en otrok in dva najstnika.

Poteka iskanje črnih skrinjic
Iz letališča Žukovski so sporočili, da od letala niso prejeli nikakršne prošnje za zasilni pristanek. Zaenkrat sicer vzrok za strmoglavljenje še ni znan, po predvidevanjih ministrstva bi lahko vzrok predstavljale slabe vremenske razmere, v preiskavi pa sta tudi možnost človeške napake in tehnične napake. Proti letalski družbi je že bila sprožena preiskava, medtem pa poteka iskanje vseh črnih skrinjic, ki bodo pripomogle k razjasnitvi okoliščin nesreče.

Foto: STA

Sprva je obstajalo prepričanje, da je letalo trčilo v helikopter ruske pošte, saj je bilo ob razbitinah veliko pisemskih pošiljk, a so nato ugotovili, da je strmoglavljeno letalo prevažalo okrog 20 kilogramov poštnih pošiljk. Ruski predsednik Vladimir Putin je že izrazil sožalje svojcem umrlih in odpovedal načrtovan delovni obisk v Sočiju.

Na letališče so po nesreči prispeli psihologi, ki nudijo pomoč vidno pretresenim svojcem umrlih. Sicer pa so letalske nesreč v Rusiji precej pogoste, saj so pogosto v uporabi starejša letala, ta pa pogosto letijo v ekstremnih vremenskih razmerah.

C. Š., N. Ž.