fbpx

V Rusiji strmoglavilo vojaško letalo z 92 potniki. Preživelih niso našli

Foto: epa

Rusko vojaško letalo z 92 ljudmi na krovu je ponoči kmalu po vzletu strmoglavilo v Črno morje, je davi sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Ostanke letala Tu-154 so našli v morju dober kilometer stran od črnomorskega letovišča Soči, našli pa so tudi že truplo enega izmed ponesrečenih.

Letalo je izginilo z radarjev kmalu po vzletu ob 5.40 po lokalnem času (3.40 po srednjeevropskem). Bilo je na poti iz mesta Adler proti bazi Hmeimim v Latakiji na zahodu Sirije, je še sporočilo ministrstvo.

Na krovu letala so bili ruski vojaki in tudi 65 članov mednarodno priznanega vojaškega ansambla Aleksandrov, uradnega pevskega zbora ruske vojske, znanega tudi kot zbor Rdeče armade, ki naj bi v Siriji med ruskimi vojaki praznovali novo leto. Med njimi je bil tudi njihov vodja, generalpodpolkovnik Valerij Halilov. Na krovu je bilo tudi devet novinarjev, posadka pa je štela osem članov.

“Možnosti za preživele ni”
Ostanke letala so po podatkih obrambnega ministrstva našli 1,5 kilometra stran od Sočija, ležijo pa na globini od 50 do 70 metrov. Doslej so iz morja potegnili eno truplo, ostale pa še iščejo. Za zdaj uradno še ni govora o usodi ponesrečenih, nemška tiskovna agencija dpa pa ob sklicevanju na predstavnike ruskih oblasti navaja, da “praktično ni možnosti”, da bi našli preživele.

Rusko ladjevje išče preživele in ostanke letala (foto: epa)

Rusko ladjevje išče preživele in ostanke letala (foto: epa)

O nesreči je bil obveščen tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki za zdaj čaka na več informacij, je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja, Dimitrij Peskov.

Letalo Tu-154, ki velja za ‘delovnega konja’ ruskega letalstva, sicer velja za zelo zanesljivo, a je imelo tudi že več nesreč. Leta 2010 je na letalu tega tipa umrla številčna delegacija poljske države s predsednikom Lechom Kaczynskim na krovu, ker letalu ni uspelo pristati v gosti megli na letališču v Smolensku na zahodu Rusije.

Miha Pirih