fbpx

V ruskem raketnem napadu ubit ukrajinski poslovnež, ustanovitelj največjega kmetijskega podjetja v Ukrajini

Oleksij Vadaturski je veljal za kmetijskega tajkuna in heroja Ukrajine (foto: Twitter)

V sovražnem nočnem obstreljevanju mesta Mikolajev v Ukrajini je bil ubit generalni direktor Nibulona, ​​podjetja, znanega kot velikana kmetijskega gospodarstva, Oleksij Vadaturski. Mnogi menijo, da je šlo za ciljan napad in da je to le še eden od poskusov Kremlja, da bi okrepil nadzor nad žitom v državi.

V nedeljo sta bila v nočnem raketnem napadu na mesto Mikolajev ubita vodilna oseba v ukrajinskem kmetijstvu, tajkun Oleksij Vadaturski in njegova žena Raisa Vadaturska. 74-letni poslovnež je bil ustanovitelj in generalni direktor Nibulona, ​​enega največjih kmetijskih gospodarstev v Ukrajini, specializiranega za proizvodnjo in izvoz različnih izdelkov, vključno z žitom, pšenico in koruzo. Predsednikov svetovalec Mihail Podolak je za ukrajinske medije izjavil, da je šlo za premišljen in namerni umor s strani Rusov, ki na vsak način želijo okrepiti nadzor nad žitom v državi.

Z ženo sta bila ubita v svojem domu med raketnim napadom, ki je zadel tudi šole, športni kompleks in še nekatere zasebne rezidence, je v objavi na Telegramu povedal guverner Vitalij Kim, medtem ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izrazil sožalje in smrt označil za “veliko izgubo za Mikolajev in celotno Ukrajino”. Župan Mikolajeva Oleksandr Senkevič je po poročanju nekaterih medijev dejal, da je šlo za enega najbolj brutalnih napadov na mesto.

Šlo naj bi za premišljen napad
Po mnenju Podolaka naj ne bi šlo za nesrečo, ampak za premišljen atentat nad kmetijskim tajkunom, saj naj bi ruska raketa zadela spalnico Vadaturskega, kar nakazuje naklepno dejanje. Po poročanju Ukrinforma naj bi posnetki s prizorišča kazali, da je raketa zadela prav tisto krilo rezidence, kjer je spalnica, tajkunova hiša pa naj bi bila edina stavba v soseski, ki je bila v napadu zadeta. Da je vse to še bolj verjetno, pa to nekateri povezujejo z dejstvom, da je agroposlovnež sodeloval v tekočih pogovorih za odpravo ruske blokade in Ukrajini za dovolitev pošiljanja žita skozi črnomorska pristanišča.

74-letni poslovnež Oleksij Vadaturski je bil ustanovitelj Nibulona, ​​enega največjih kmetijskih podjetij v Ukrajini, specializiranega za proizvodnjo in izvoz različnih izdelkov, vključno z žitom, pšenico in koruzo in edino kmetijsko podjetje v Ukrajini z lastno floto in ladjedelnico. Kmetijski tajkun je bil ukrajinski poslovnež in eden najbogatejših Ukrajincev, njegova neto vrednost leta 2021 naj bi bila po poročanju Ukrajinskega Forbesa 430 milijonov dolarjev. Vadaturski je bil leta 2007 odlikovan z naslovom Heroj Ukrajine, s čimer mu je bila podeljena najvišja čast v državi.

Ogromen kompleks podjetja Nibulon (Foto: Nibulon)

Podjetje Nibulon je Vadaturski ustanovil leta 1991 s partnerji iz Združenega kraljestva in Madžarske, piše na spletni strani podjetja. V desetletjih se je razširilo v eno največjih skladiščnih in logističnih podjetij v državi, ki deluje v vsaj osmih od 27 ukrajinskih regij in zaposluje približno 7000 ljudi. Nibulon je razvil lastno rečno floto za prevoz žita do izvoznih terminalov. Poleg naziva “Heroj Ukrajine” je prejel tudi naziv za “človeka leta” v Mikolajevu za svoje velike prispevke v ukrajinskemu kmetijskemu sektorju. Župan mesta Mikolajev je za ukrajinske medije povedal, da je bil Vadaturski veliko več kot le heroj, prav tako naj bi prebivalcem mesta povrnil vero v dejstvo, da mesto ponovno lahko postane ladjedelniška prestolnica Ukrajine. Vadaturski se je kljub temu, da je presegel naborniško starost, zaradi katere je smel zapustiti državo, odločil ostati v svojem rojstnem kraju in kljubovati nenehnemu ruskemu obstreljevanju južnega mesta, ki leži le 30 kilometrov od frontne črte.

Foto: Družbena omrežja

Vadaturski, rojen v kmečki družini v ukrajinski regiji Odesa, je po diplomi na tehnološkem inštitutu v Odesi svojo kariero začel kot inženir kemije. Specializiral se je za proizvodnjo in distribucijo kruha v Mikolajevu, preden je ustanovil Nibulon. “Oleksij Vadaturskij in njegovo podjetje se nista nikoli bala izzivov in ju je vodila ljubezen do svoje soseske,” je dejal Zelenski v izjavi za ukrajinske medije, “sami so bili navdihnjeni in navdihovali so druge. Bili so vsem za zgled”.

Tanja Brkić