fbpx

V Šanghaju obtožbe, da oblasti prikrivajo resnično število mrtvih zaradi omikrona

Karantena v zgradbi v Šanghaju med zaprtjem mesta (foto: EPA)

Medtem ko se lokalne oblasti v Šanghaju pripravljajo na začetek druge faze zaprtja mesta, zahodni mediji poročajo, da uradni organi v mestu prikrivajo resnično razsežnost novega omikronovega izbruha v najštevilčnejšem kitajskem mestu. Na tak način naj bi po trditvah Wall Street Journala skušali pred prihajajočim kongresom kitajske komunistične partije zaščititi partijske veljake in z njihovo podporo predsedniku Xi Jinpingu zagotoviti še tretji mandat, s čimer bi ga izenačili z Maom Cetongom.

Izbruh omikrona v domu za ostarele v Šanghaju naj bi samo v zadnjih dneh povzročil več smrti med prebivalci enega od domov za ostarele, ki je v lasti državnega konglomerata v prehranski industriji in razpolaga s 1.800 posteljami in oddelkom za ortopedijo.

Wall Street Journal trdi, da je bilo v domu za ostarele, po trditvah postrežnega osebja, ki se trenutno nahaja v karanteni, potrjenih najmanj 100 primerov okužb s covidom-19, iz poslopja pa je bilo odstranjeno “neznano število trupel”.

Opozicija želi ustaviti napredovanje Xijevih podpornikov

Eden od postreščkov v Šanghaju naj bi povedal, da so mu ukazali, da skupaj s sodelavci obleče mrtvega pacienta, kar ga je prestrašilo. Drugi postrešček je povedal, da je pred bolnišničnimi vrati videl parkiranih šest mrliških vozil. Tretji postrešček naj bi povedal, da je okuženo tudi “presenetljivo število” zdravstvenega osebja. Tako zdravnikov, medicinskih sester kot negovalcev.

Kitajski predsednik Xi Jinping (foto: EPA)

Po trditvah Nikkei naj bi bil razlog za prikrivanje resničnih številk okuženih in umrlih bližajoči se kongres komunistične partije napovedan za letos. S prikrivanjem resnice naj bi uradniki skušali zaščititi podpornike predsednika Xi Jinpinga in mu tako omogočiti še tretji mandat. Veliko načrtov je zaradi pandemije padlo v vodo. Sekretar komunistične partije v Šanghaju Li Qiang si je npr. obetal vstop v stalni komite politbiroja, pričakovalo se je, da bo postal namestnik premierja zadolžen za ekonomijo, a se to ni zgodilo, velja pa za enega od Xijevih najtesnejših zaveznikov.

Xijeva opozicija znotraj komunistične partije naj bi želela izrabiti stanje v Šanghaju za preprečitev napredovanja Lija, s čimer bi Xi ostal brez pomembnega podpornika v politbiroju. K temu naj ne bi pripomoglo dejstvo, da je bilo mesto po vsem sodeč slabo pripravljeno na zaprtje. Vse bolj primanjkuje tako hrane kot tudi zdravil.

Oblasti priznale napako

Eden od višje pozicioniranih šanghajskih uradnikov Ma Chunlei je celo javno priznal, da se mestne oblasti niso dovolj pripravile in poudaril, da so oblasti odredile pospešitev dobave dobrin v mesto, potem ko so prebivalci pokupili vse, kar je bilo v živilskih trgovinah. “Nismo se zadostno pripravili,” je priznal Ma. “Iskreno sprejemamo kritiko javnosti in se trudimo izboljšati.”

Med zaprtjem mesta ljudje v Šanghaju kupujejo hrano na ulici. (foto: EPA)

Šanghaj, ki po podatkih iz 2019 šteje preko 29 milijonov ljudi, je zaprt že devet dni. Mesto se trenutno ukvarja s ponovnim odprtjem vzhodne polovice mesta in zaprtjem zahodne polovice.  Medtem se sproščajo ukrepi v provinci Jilin, ki velja za najhujši epicenter izbruha okužb s covidom-19 za Wuhanom na Kitajskem. Z 2. aprilom se bodo prebivalci province Jilin lahko prosto gibali pod pogojem, da nosijo maske. V notranjih prostorih mora biti med posamezniki vsaj en meter razdalje, še vedno pa so prepovedana javna zbiranja v parkih in na trgih.

Ivan Šokić