V Savdski Arabiji obtožene korupcije mučijo kar zasebne varnostne agencije

Foto: YouTube

Savdske prince in poslovneže milijarderje, aretirane v začetku meseca, so ameriški zasebni varnostniki obesili za noge in pretepli, je vir povedal za britanski Daily Mail. 

Skupino največjih vplivnežev v Savdski Arabiji so aretirali po tem, ko je prestolonaslednik, 32-letni Mohammed bin Salman, naročil aretacijo vsaj 11 princev in več sto poslovnežev in vladnih uradnikov v povezavi z obtožbami o korupciji. Prestolonaslednik se je namreč prejšnji mesec zavzel za ponovno vzpostavitev zmernega in odprtega islama v kraljevini in v povezavi s tem omilil številna ultra konservativna pravila, vključno z odpravo prepovedi vožnje žensk.

Aretirane pretepajo in mučijo
Daily Mail razkriva, da so aretacijam sledila zaslišanja ameriških plačancev, ki jih je najel 32-letni princ, ki predstavlja najmočnejšo osebo v kraljevini. Vir je povedal, da zasliševalci aretirane pretepajo, mučijo in žalijo, da bi jih zlomili in tako od njih dobili priznanje za kazniva dejanja. Prisotnost ameriškega varnostnega podjetja Blackwater v Savdski Arabiji so v preteklosti že omenjali tako arabski mediji kot tudi libanonski predsednik. Zasebno vojaško podjetje Academi, kot naslednik prej omenjenega podjetja, zanika obtožbo glede njihove prisotnosti v Savdski Arabiji in poudarja, da se pri svojem delu ne zatekajo k uporabi nasilja, saj je to prepovedano tako v ZDA kot tudi drugod po svetu.

Kralj in princ (Foto: STA)

Po navedbah vira je prestolonaslednik več kot 194 milijard ameriških dolarjev zasegel z bančnih računov aretiranih, od katerih so številni pristali v ujetništvu, v razkošnem hotelu s petimi zvezdicami Ritz Carlton. Vsi stražarji v hotelu prihajajo iz zasebnih varnostnih podjetij, saj Mohammed bin Salman tam ne želi prisotnosti osebja, ki so bili celo življenje podrejenim aretiranim. Zunaj hotela je sicer mogoče videti pripadnike tamkajšnjih specialnih sil, v notranjosti hotela pa le osebje zasebne varnostne službe.

N. Ž.