fbpx

V Savdski Arabiji zaprli moškega, ki je v mošejah lepil plakate o pravicah žensk

Foto: epa

V Savdski Arabiji so zaprli in na eno leto zapora obsodili moškega, ki je v mošejah lepil plakate, na katerih so bile zapisane pravice žensk. Hkrati je pozival ženske, naj svoje pravice uveljavljajo in pozival h koncu sistema, ki diskriminira ženske.

Neimenovan moški se je odločil, da sproži kampanjo, v kateri je opozarjal, da “se ženskam s strani moških sorodnikov delajo krivice ter da moški do žensk znotraj družine niso pravični.” Njegovi plakati v mošejah so se zavzemali za odpravo skrbništva moških nad ženskami.

 V skrajno konservativnem sistemu Savdske Arabije morajo ženske pridobiti dovoljenje moškega skrbnika, ki je običajno oče, mož ali brat, da lahko gredo študirat, na potovanje ali za poroko. Nadzor nad ženskami izvajajo tudi tako, da predstavnicam nežnejšega spola ni dovoljeno voziti avtomobila. 

Neka 25-letna ženska Zahra je povedala: “Vse (ženske) moramo živeti v okviru, ki ga postavijo naši očetje ali možje.” So pa plakati privedli do tega, da se je o položaju žensk v Savdski Arabiji začelo razpravljati na družbenih omrežjih, kjer sedaj pozivajo k odpravi sistema s skrbništvom. V Savdski Arabiji pa je peticijo, ki poziva k odpravi skrbništva, podpisalo kar 14.500 žensk, poroča Express.

V Savdski Arabiji se je v zadnjih letih že večkrat poskušalo odpraviti ta sistem skrbništva, a vsakič zaman. Borci za pravice žensk so tako pozvali tamkajšnje vodstvo k odpravi skrbniškega sistema že leta 2009, v kar so tudi privolili, a se ni zgodilo nič. Potem je vodstvo Savdske Arabije zopet potrdilo strinjanje z odpravo skrbniškega sistema leta 2013, tokrat na Svetu Združenih narodov za človekove pravice. Nato so sprejeli omejene ukrepe za določene vidike reforme o skrbniškem sistemu, a ker spremembe niso dodelane in niti učinkovite, skrbniški sistem še do danes ostaja večinoma nedotaknjen.

Marjanca Scheicher