V Siriji kljub vojni parlamentarne volitve. Uporniki: To ni zakonito.

Foto: epa

V Siriji kljub vojnem stanju potekajo parlamentarne volitve. Po nekaterih delih države, ki so pod vodstvom predsednika Bašarja Asada, so zjutraj odprli volišča. Nasprotniki Asadovega režima so prepričani, da so takšne volitve nezakonite. 

Volišča so se odprla ob 7. uri po lokalnem času, in sicer samo po delih države, ki so pod državno oblastjo. Ti predstavljajo tretjino celotne Sirije in 60 odstotkov sirskega prebivalstva. Volilna mesta bodo odprta 12 ur, v kolikor pa bo na voliščih velika gneča, bodo čas za glasovanje podaljšali.

Volitve potekajo ravno v času drugega kroga mirovnih pogajanj med vlado in opozicijo v Ženevi, s katerimi želijo udeleženci končati petletni konflikt v Siriji, pri čemer največjo težavo predstavlja ravno Asadova prihodnost na čelu države.

Pričakovati je, da bo na današnjih volitvah Asadova stranka Baas obdržala večino v parlamentu, poroča srbski Blic. Volilo naj bi se 250 poslancev parlamenta.

To so že druge parlamentarne volitve v Siriji od začetka vojne leta 2011. Takrat je za poslanske sedeže v parlamentu kandidiralo 7195 kandidatov. Pred volitvami je bilo ustanovljenih devet strank.

N. K.