V Španiji danes predčasne parlamentarne volitve

(Slika: Euronews)

V Španiji bodo danes potekale predčasne parlamentarne volitve, na katerih se zmaga obeta vladajočim socialistom premierja Pedra Sancheza. Stranka Vox pa bi se lahko v parlament prebila kot prva domoljubna desna stranka po padcu Francove diktature pred 40 leti.

Glede na javnomnenjske raziskave se gladka zmaga z okoli 29 odstotki podpore obeta socialistom. A tolikšna podpora ne bo zadostovala za večino v 350-članskem spodnjem domu parlamenta.

Potrebovali bodo podporo skrajno levega Podemosa, ki naj bi osvojil okoli 13 odstotkov glasov. Poleg tega si bodo morali socialisti in Podemos za vladanje zagotoviti podporo strank, ki zagovarjajo neodvisnost Katalonije in Baskije.

Na drugi strani bi lahko koalicijo oblikovale tudi desne Ljudska stranka (PP), Ciudadanos in Vox. Prva naj bi osvojila okoli 20 odstotkov, druga 15, tretja pa 11.

Volilna kampanja je bila v znamenju vprašanja Katalonije, potem ko je ta regija oktobra 2017 izvedla referendum o neodvisnosti, tamkajšnji regionalni parlament pa je potrdil resolucijo, ki predvideva ustanovitev neodvisne Katalonije. Konservativna PP in liberalni Ciudadanos sta premierja obtožila izdaje Španije, ker se je pogajal z zagovorniki katalonske neodvisnosti. Sanchez je to označil za laž.

Približno 37 milijonov volilnih upravičencev bo poleg 350 poslancev spodnjega doma španskega parlamenta izbiralo še 208 od 266 članov zgornjega doma. Potekale pa bodo tudi volitve v 99-članski regionalni parlament v Valencii. Glasove bodo lahko volivci oddali med 9. in 20. uro.

Demokracija.si

 • Van Der Waals

  španci socialisti mislijo da bodo lahko živeli na tuj račun!!!

 • freedomfighter

  Prva domoljubna desna stranka po padcu francove diktature….s tem stavkom ste povedali vse…za vas je francov rezim vodila domoljubna desna stranka…cudno da niste za afd napisali da je prva prava nemska domoljubna stranka po nsdap

  • Stric iz ozadja

   Bolj to, da ni bilo volitev (od volitev v drugi spanski republiki 1936) in se obicajno casovno obdobje meri od volitev 1977. Je pa to bolj zalitev za njihovo sestrsko Ljudsko stranko iz EPP, ki po njihovo ni desna domoljubna stranka.

   • freedomfighter

    Ja potem so se pa narobe.izrazili…ker pise prva domoljubna stranka PO padcu francove diktature…morali bi reci prva domoljubna stranka.od kar je franco prisel na oblast ali nekaj na.tak.nacin ker to kar pise sedaj pomeni tocno to kar sem jaz razumel

 • Skrajno Desni

  Jaz sem za fašiste in naciste.