fbpx

V Španiji število mrtvih v upadanju, a si premier želi karanteno podaljšati še za tri tedne

Španski predsednik vlade Pedro Sanchez. Foto: epa

V zadnjih 24 urah je v Španiji za koronavirusom umrlo 399 ljudi, kar je 11 manj kot dan poprej. Čeprav gre situacija očitno na bolje, pa si španski premier Pedro Sanchez želi, da se ukrep karantene podaljša še vsaj do 11. maja.

Predsednik socialistične španske vlade Pedro Sanchez kljub znakom, da je epidemija dosegla vrhunec in kljub vse večjim pritiskom javnosti po zopet normalnem življenju vztraja, da se ukrep karantene in vsi spremljajoči ukrepi podaljšajo vsaj do 11. maja. Španski parlament bo sicer o Sanchezovi zahtevi odločal jutri.

V Španiji je sicer do sedaj zaradi koronavirusa umrlo že skoraj 21 tisoč ljudi. Več jih je umrlo samo v ZDA in v Italiji, piše Jutarnji. Skupno število okuženih v Španiji je preseglo 200 tisoč, število ozdravljenih pa je več kot 80 tisoč. Kot pišejo tuji mediji, bo španska vlada partnerjem v Evropski uniji predlagala ustanovitev sklada za pomoč, ki bi bila izplačana državam, ki jih je koronakriza najbolj prizadela, je v ponedeljek poročal El Pais. Sanchez naj bi sklad uradno predlagal v četrtek. Denar, ki bi bil nakazan državam, pa bi bil zabeležen kot nakazilo in ne kot dolg.

Zbrati je treba še vsaj 1000 milijard evrov
Gospodarski komisar Paolo Gentiloni pa je za nemški Der Spiegel povedal, da bi za premagovanje koronakrize potrebovali približno 1500 milijard evrov. “Evroskupina je do sedaj predlagala nekaj več kot 500 milijard evrov pomoči za financiranje zdravstva in dela s skrajšanim delovnim časom ter podporo malim in srednje velikim podjetjem. To pomeni, da moramo zbrati še najmanj en trilijon evrov,” je dejal Gentiloni za Der Spiegel, ki je ob tem še predlagal, da bi sredstva zbrali v naslednjem večletnem proračunu EU.

Barbara Majdič