fbpx

V srbski prestolnici več tisoč ljudi protestiralo proti prihajajoči paradi LGBT

V soboto je v središču srbske prestolnice Beograda potekal velik protestni shod proti napovedani mednarodni paradi “ponosa” pripadnikov skupnosti LGBT.  

Na beograjskih ulicah se je zbralo več tisoč ljudi, ki so izrazili svoje nasprotovanje prihajajoči veliki evropski paradi “ponosa”, ki bo potekala v srbski prestolnici prihodnji mesec med 12. in 18. septembrom. To je parad EuroPride, ki vsako leto poteka v drugi evropski prestolnici in je opredeljena kot “panevropski mednarodni dogodek LGBT, ki vključuje parado ponosa”.

Organizatorji shoda, ki jih je podprla tudi Srbska pravoslavna cerkev, so pozvali na shod in skupno molitev “v obrambo Srbije, družine, otrok in šol” pred ponižanjem, ki ga hočejo vsiljevati “domači in tuji svetovni aktivisti LGBT”.

Oglasil se je tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki se je na protestno povorko večtisočglave množice odzval z besedami, da je treba pokazati razumevanje za stališča Cerkve ter poudaril, da oblasti še niso izdale dovoljenja za omenjeno evropsko parado. Dodal je še, da se sam tovrstnih dogodkov ne udeležuje.

Aleksandar Vučić (Foto: epa)

Demokracija