fbpx

V Srednjeafriški republiki z ustavo nad korupcijo

Foto: iStock

Državljani Srednjeafriške republike so potrdili novo ustavo, zaradi česar bodo 27. decembra že odšli na parlamentarne in predsedniške volitve. Ustavo je potrdilo 93 odstotkov volivcev, ki so se udeležili referenduma. 

Nova ustava bo tako zamenjala prehodno, ki je bila v tej nekdanji francoski koloniji v uporabi do potrditve nove, so sporočili iz njihove nacionalne komisije. Na referendumu je bilo opaziti nekatere nepravilnosti, vendar je v primerjavi z nedavnim referendumom, ki ga je spremljalo nasilje – v pretežno muslimanski soseski prestolnice Bangui PK5 so teroristi ubili tudi dva moška ter na volišče v šoli odvrgli ročne granate, potekal dobro.

Vselej prisoten strah pred uporniki
Vlada Srednjeafriške republike in verski voditelji so pozvali ljudi, da na referendumu obkrožijo “da”, a je bil prisoten strah, da bodo uporniki zastraševali volivce.

Referenduma se je sicer od 1,9 milijona registriranih volivcev udeležilo dobrih 740.000 ljudi. Rezultate mora dokončno potrditi še ustavno sodišče.

Manj koruptivna in militantna ustava
Nova ustava med drugim za predsednika države, ki ga bodo volivci izbrali z neposrednim glasovanjem, predvideva maksimalno dva mandata. Predsednik bo glede na ustavo vodja izvršne oblasti, imenoval pa bo premierja, ki bo vodil vlado. Parlament bo dvodomen in bo sestavljen iz narodne skupščine ter senata.

Ustava ostro napada korupcijo in se ostro zoperstavlja oboroženim milicam, ki so skozi leta v Srednjeafriški republiki povzročale grozote in nestabilnost.

Državo trenutno vodi začasna predsednica, kristjanka Catherine Samba-Panza, in premier, musliman Mahamat Kamoun.

Težave z muslimanskimi in krščanskimi milicami
Konflikt v Srednjeafriški republiki se je začel leta 2013 z državnim udarom, ki je vodil v spopade med muslimanskimi uporniki in krščanskimi milicami, od takrat pa je bilo ubitih na tisoče ljudi, vsak peti prebivalec Srednjeafriške republike pa se je podal na beg.

Obe strani v konfliktu sta zakrivili hude zločine. Da bi preprečila ponovitev takšnega nasilja, nova ustava “prepoveduje vse oblike verskega fundamentalizma in nestrpnosti”.

M. P., STA