fbpx

V Starbucksu bodo zaposlili 10 tisoč migrantov, medtem ko brezposelni Američani živijo na ulici. A to še ni vse …

Foto: iStock

Starbucks je že pred časom napovedal, da bo zaposlil 10 tisoč migrantov. Ljudje pozivajo k bojkotu, veriga kavarn pa se srečuje s številnimi kritikami. Starbucks se je za zaposlovanje migrantov odločil zaradi Trumpove prepovedi priseljevanja. Vrednost delnic jim je zato že upadla, upada pa jim tudi prodaja. So sploh prepričani, da migranti s seboj ne prinašajo bolezni?

Včeraj so v Kaliforniji potekali pogovori za službo v poslovalnicah Starbucksa, namenjeni zgolj migrantom. Že pred nekaj časa je omenjeno podjetje napovedalo, da jih bo v naslednjih petih letih zaposlilo več kot 10 tisoč. Na pogovor so lahko prišli v El Cajon, ki se nahaja v okrožju San Diega, kamor je tamkajšnja vlada v zadnjih devetih letih in pol naselila več kot 20 tisoč migrantov.

San Diego ima največ migrantov v ZDA, posledično pa tudi najvišjo stopnjo aktivne tuberkuloze
V študiji iz leta 2013, ki jo je izvedla raziskovalna skupina pod vodstvom dr. Rodwella, profesorja in zdravnika na oddelku za globalno zdravje na kalifornijski univerzi v San Diegu, so analizirali podatke, pridobljene na pregledih migrantov, o možnosti latentne tuberkulozne okužbe. Na podlagi pregleda 4.280 oseb, ki so se med januarjem 2010 in oktobrom 2012 preselile v okrožje San Diego, Rodwell pravi, da je ”območje San Diego v Kaliforniji vodilno mesto za ponovno naselitev migrantov in ima eno najvišjih stopenj aktivne tuberkuloze v državi. Stopnja pojavnosti je 8,4 primera na 100.000 ljudi v letu 2011.” Za primerjavo: stopnja pojavnosti pri celotni populaciji ZDA je bila lani 2,9 primera na 100.000 ljudi.

Foto: epa

Pojavnost aktivne tuberkuloze je pri migrantih 100-krat večja, okuženih pa jih je petkrat več kot v ZDA
Pojavnost aktivne tuberkuloze med 4.280 migranti je 327 primerov na 100.000 ljudi, kar je 100-krat več od pojavnosti aktivne tuberkuloze v celotni populaciji ZDA leta 2016. Latentno okužene je 4 odstotke celotne populacije v ZDA, od teh pa je 10 odstotkov oseb, katerim se iz latentne oblike razvije aktivna tuberkuloza. Sprožilni mehanizmi niso popolnoma razumljeni, a se zdi, da aktivacijo izzovejo stres, napor, nehigiena, druge bolezni, kajenje in znižan imunski sistem. Študija je pokazala, da je okuženih migrantov petkrat več od nacionalnega povprečja.

Pri Breitbart Newsu so s Starbucksom želeli stopiti v stik, da bi izvedeli, ali bo njihov postopek zaposlovanja migrantov vključeval obvezno testiranje za latentno in aktivno tuberkulozo, a niso prejeli odgovora. Izvedeli pa so, da bodo vodilni v Starbucsku s potencialnimi novimi zaposlenimi sestankovali v pisarnah Mednarodnega reševalnega odbora v San Diegu, eni izmed prostovoljnih agencij, ki ji vsako leto nakažejo milijardo dolarjev za preselitev migrantov iz ZDA.

Zaposlovali bodo izkušene, a ne nujno tudi zdrave
Pogovori so potekali včeraj dopoldne. Pri Starbucksu so še dejali, da migrantom ne nameravajo gledati skozi prste. Pregledali so njihove življenjepise, zaposlili pa naj bi tiste, ki imajo ustrezne izkušnje in kvalifikacije. Za začetek bodo migrante zaposlovali v krajih, kjer jih je največ, torej v San Diegu. Leta 2016 se jih je tja naselilo 3.100, skupaj s 520 vojaškimi tolmači. Kalifornija za zdravstvene delavce zahteva zdravniški pregled, a zakonodaja ne zahteva, da se pred tuberkulozo testirajo tudi zaposleni v kavarnah in restavracijah. Ali lahko pričakujemo, da nam bo kavo zdaj pripravljal okuženi Sirijec?

A. L.