fbpx

V sumljivih okoliščinah umrl še en kripto bogataš

Mircea Popescu (Foto: Twitter)

Bitcoin je trenutno najpomembnejši projekt človeške vrste,” je bil eden izmed stavkov kripto milijarderja Mircea Popescua, o katerem tuji mediji poročajo, da so ga našli utopljenega ob obali Kostarike. Glede na količino kovancev, ki so bili v njegovi lasti, je Popescu vsekakor lahko vplival na vrednost kriptovalut, kaj se bo z njegovimi bitcoini dogajalo sedaj, pa še ni jasno. Zaenkrat njegova smrt še ni vplivala na vrednost bitcoina in tudi ni rečeno, da bo.

Po tem, ko so prejšnji teden mrtvega našli kontroverznega magnata protivirusne programske opreme in kripto vlagatelja Johna McAfeeja, tuji mediji sedaj poročajo še o smrti lastnika večje količine bitcoin kriptovalut z imenom Mircea Popescu. Prvi je v španskem zaporu po vsej verjetnosti napravil samomor, po tem, ko je sodišče odobrilo njegovo izročitev ZDA – tam so ga lani namreč obtožili utaje davkov in  goljufije s kriptovalutami. Nekateri sicer dvomijo o tej zgodbi, saj je McAffee pred leti dejal, da če bo storil samomor, pomeni, da ga v resnici ni. Truplo Popescuja pa so našli utopljeno ob obali Kostarike 23. junija 2021, tako je smrt domnevnega lastnika več kot milijona bitcoinov oziroma, po nekaterih drugih informacij lastnika milijarde dolarjev v tej kriptovaluti, še vedno zavita v skrivnost.

Popescu je bil sicer tudi ustanovitelj borze za trgovanje s kriptovalutami Mpex, ki je vmes postala tudi tarča preiskave ameriške komisije za vrednostne papirje, Popescu pa je začel  izpostavljati šibkost njihovih argumentov pri iskanju informacij o Mpexu in dejavnostih strank. Če drži, da je bil Popescu dejansko lastnik nad milijona bitcoinov, je bil prav on eden izmed bitcoin milijonarjev oziroma “kitov”, ki je lahko bitcoinu dvigoval in nižal vrednost. Sumljiva smrt 41-letnega romunskega kripto milijarderja je sprožila veliko vprašanj o tem, kaj se bo zgodilo z njegovo kripto zapuščino. Če ni nikogar pooblastil za dostop do njegovih denarnic, se lahko ti bitcoini na koncu izgubijo za vedno.

Sara Bertoncelj