fbpx

V švedski občini, ki jo vodi desnica, ukinjajo šolske jedilnike brez svinjine

Foto: iStock

Politično vodstvo švedske občine Staffanstorp, z nekaj več kot 14 tisoč prebivalci, želi ukiniti šolske jedilnike, ki ponujajo alternativo svinjini.

Švedska občina Staffanstorp pripravlja pravni akt, ki bo vsem šolam prepovedoval jedilnike za učence, ki iz verskih razlogov ne jedo svinjine, poroča švedski medij Nyheter Idag.

Namesto jedilnikov brez svinjine, bodo za učence, kateri iz zdravstvenih razlogov ne smejo jesti tovrstnega mesa, nudili obroke z vegetarijansko prehrano.

Denar naj gre za izobraževanje, ne za versko-prehranske “muhe” otrok
Odločitev so sprejeli ker menijo, da ne smejo trošiti davkoplačevalskega denarja zaradi različnih verskih zahtev posameznikov. Kot poudarjajo se morajo sredstva v prvi vrsti namenjati za izobraževanje, je odločitev pojasnil vodja odbora občine Christian Sonesson.

Foto: iStock

Ukrep je seveda naletel na nasprotovanje ene od mater otroka, ki svinjine ne jedo iz verskih razlogov. Ta pravi, da vsi očitno niso enako zaželjeni v Staffanstorpu in da gre za politično odločitev. Vodja izobraževalnega odbora Asa Ekstrand pa v odzivu pravi, da ne gre za diskriminacijo zgolj proti muslimanom, saj po njenem svinjine ne uživajo tudi druge verske skupine. “Vsem bo ponujena opcija vegetarijanskega menija,” še dodaja.
C. Š.

Komentarji so onemogočeni.