fbpx

V švedski pokrajini Jämtland kljub nasilju, ki ga povzročajo migrantske tolpe, želijo še več migrantov kot jim jih je dodelila vlada

Foto: epa

Vsakomur, ki ni imun na poročanje o kriminalu in incidentih, ki ga migranti povzročajo na Švedskem, je jasno, da slednji tja niso prispeli z namenom, da se zlijejo z okolico in se privadijo evropskemu načinu življenja. Iz tega razloga se večina državljanov prisotnosti le teh v njihovi okolici izogiba, vendar pa obstajajo tudi tisti predeli Švedske, kjer si želijo več migrantov, kot jim jih je dodelila švedska vlada. 

Kljub temu, da je pokrajina Jämtland velika, mesto Östersund predstavlja edino mesto, ki je 24. po vrsti glede na poseljenost. Ker je v zadnjem času opazen trend izsiljevanja iz območja, se je upravni odbor Jämtlanda domislil, da bi težavo rešili tako, da bi tja naselili čim več migrantov, ki bi nadomestili švedsko prebivalstvo, ki je v upadu. Zaradi tega prepričanja zdaj po navedbah Speise iščejo možne načine, da bi podvojili število migrantov v regiji glede na število, kot jim ga je določila vlada.

Jämtland je zgodovinska pokrajina v središču Švedske, ki meji na Härjedalen in Medelpad na jugu, Ångermanland na vzhodu, Lapland na severu in Trøndelag na zahodu. Pokriva površino 34.009 kvadratnih kilometrov, kar predstavlja 8,3 odstotke celotne površine švedskega ozemlja.

Svenska Dagbladet poroča, da so v Jämtlandu zelo frustrirani nad dejstvom, ker so dobili manj migrantov kot jih v resnici želijo, zato so se odločili, da bodo zaobšli zakon. Za primerjavo. Število prosilcev za azil se je v regiji zmanjšalo iz 964 ljudi leta 2015 na 237 leta 2016, kar je vodilo v proteste v osmih občinah.

Verjamejo, da bo več migrantov rešilo njihove težave
Jenny Edlund iz upravnega odbora v Jämtlandu je povedala, da so mnoge občine obupane zaradi zmanjšanja števila migrantov, za kar je okrivila navodila, ki jih je sprejela vlada. Ta določajo, da mora vsaka občina na Švedskem sprejeti migrante, ki so zaprosili za azil in so razporejeni po celotni Švedski, včasih pa lahko to pomeni, da se njihovo število ponekod tudi zmanjša.

Jämtland (Foto: Printscreen/YouTube)

Edlundova meni, da je razlog za manjše število dodeljenih migrantov v tem, ker je območje redko poseljeno. Vendar verjame, da bi se uradna statistika lahko spremenila, če bi dobili zadostno število migrantov, ki bi nadomestili “izginule” Švede. “Zaradi priseljevanja smo končno začeli opazovati pozitiven trend naraščanja števila prebivalstva, zato bomo skušali najti način, da prejmemo dvakrat več migrantov kot so nam jih dodelili.” 

Videti je, da v tem predelu Švedske verjamejo, da bo glavna težava rešena s preselitvijo prišlekov, a očitno je, da se sploh ne zavedajo, da bodo ti s seboj prinesli tudi kopico ostalih težav. Žal se pri nekaterih obrestuje le učenje na lastnih napakah, upamo lahko, da takrat ne bo prepozno.

N. Ž.