fbpx

V tej državi prepovedali poimenovanje novorojenčkov z imeni, kot so: Islam, Koran in Mecca

Foto: epa

Kitajske oblasti so objavile seznam nekaterih pogostih muslimanskih imen, ki se največkrat pojavljajo v regiji Xinjiang, in jih odslej dalje ni več dovoljeno uporabljati pri poimenovanju novorojenčkov. 

Imena, teh je 29, ki jih pogosto uporablja muslimanska populacija Ujgurov na severozahodu regije, so po poročanju Channel NewsAsia vključena v dokument, naslovljen s Pravila za poimenovanje etničnih manjšin.

Še naprej dovoljena nevtralna imena
Prepovedana so imena z močnim verskim pomenom, kot so Islam, Koran, Mecca, Imam, Saddam, Hajj in Medina, kot tudi imena, ki imajo konotacijo svete vojne (Jihad) ali odcepitve (Xinjiang independence). Kakorkoli, bolj nevtralna imena so še vedno dovoljena. V primeru, da starši ne bodo upoštevali prepovedi, ne bodo upravičeni do prejemanja socialnih transferjev.

Do nove uredbe je prišlo po tem, ko so kitajske oblasti prepovedale “nenormalne” brade in tančice na javnih mestih, ki širijo ekstremistične ideje in poročanje v skladu z verskimi obredi. Uvedene prepovedi sledijo vladnemu prizadevanju, da se bori proti verskemu ekstremizmu. Nezakonite verske in separatistične dejavnosti v regiji, ki ima vedno večjo muslimansko populacijo, od nekdaj predstavlja enega izmed glavnih problemov, s katerim se sooča Peking.

Foto: epa

Vedno več je striktnih praks in radikalistov
Ujguri tradicionalno gledano prakticirajo bolj blago obliko islama – suniti, po navedbah Reutersa pa so nekateri začeli slediti praksam, ki so bolj razširjene v Saudovi Arabiji in Pakistanu, kot so na primer ženske, ki imajo s tančico popolnoma zakrit obraz.

Foto: epa

Xinjiang se po navedbah Russia Today sooča z vedno bolj pogostim pojavljanjem nasilja, kot so teroristični napadi, napadi z nožem in eksplozije, katerih krivda je po prepričanju Pekinga na strani Ujgurov. V nedavnih februarskih napadih z nožem je bilo ubitih osem ljudi, deset pa je bilo ranjenih. Izstopa napad iz leta 2015, v katerem so skrajneži z nožem v rokah izvedli napad v premogovniku, v katerem je umrlo 50 ljudi.

N. Ž.