fbpx

Se orožje seli v šolske prostore?

Foto: STA

V Teksasu so sprejeli zakon, ki študentom dovoljuje nošenje orožja v študentskih kampusih. Ukrep ime številne zagovornike, kot tudi kritike.

Zakon dovoljuje študentom nad 21. letom starosti nošenje orožja v fakultetnih predavalnicah, če imajo dovoljenje za rokovanje z orožjem. Teksas je tako postal osma ameriška zvezna država, ki omogoča študentom nošenje orožja znotraj zidov univerz.

Številni visoki uradniki in študenti so zaskrbljeni nad sprejetim zakonom, ki naj bi posledično odvračal mlade od obiskovanja univerz. Ima pa novost tudi številne podpornike, saj omogoča pravico do obrambe in varstvo temeljnih ustavnih pravic, prav tako pa naj bi omogočila potencialne strelske pohode. Kot trdijo zagovorniki, je največ strelskih napadov ravno na območja, kjer je orožje prepovedano (kampusi, gledališča), saj napadalci vedo, da tam ne bo odpora.

Kot poroča BBC, je nova orožarska ureditev sprejeta ravno na 50. obletnico prvega strelskega pohoda na univerzi v Teksasu, v katerem je umrlo 14 oseb.

Bo s tem ogrožena svoboda govora?
Nekateri akademiki so kritični do takšne zakonske ureditve, saj naj bi imela precejšen vpliv na svobodo govora, ker bi študenti z orožjem ogrožali odprto izmenjavo mnenj ter idej. Orožje bodo namreč smeli nositi v vseh univerzitetnih prostorih, razen v športnih dvoranah in kemijskih laboratorijih. Zakon do naslednjega leta ne velja za zasebne šole.

 

M. P.