V Teksasu zaščitili mladoletne pred spremembo spola

Foto: Pixabay

Teksas se je pridružil osemnajstim zveznim državam ZDA, ki mladoletnikom omejujejo dostop do zaviralcev pubertete in hormonskih terapij. Predstavniški dom in senat zvezne države sta zakon sprejela sredi maja, novi zakon pa bo začel veljati 1. septembra, poročajo tuji mediji.

“Otroci v Teksasu so uradno zaščiteni pred škodljivimi eksperimentalnimi medicinskimi in kirurškimi zdravljenji spolne disforije,” je v izjavi na Twitterju zapisal Tom Oliverson, eden od avtorjev spremljevalnega predloga zakona, ki mu sicer nasprotujejo podporniki škodljivih medicinskih posegov in podpornikov ideologije LGBTQ, toda republikanci so odločeni sprejeti zakon in od tega ne nameravajo odstopiti.

Teksaški guverner Greg Abbott je v petek podpisal zakon, ki prepoveduje zdravstveno varstvo za transspolne osebe, vključno z zaviralci pubertete in hormonsko terapijo za mladoletnike, s čimer je Teksas postal največja od 19 zveznih držav, ki je prepovedala oskrbo s potrditvijo spola. Teksas, druga najbolj naseljena zvezna država ZDA, ima po ocenah Williamsovega inštituta UCLA 29.800 transspolnih mladih, starih od 13 do 17 let. Republikanski zakonodajalci po vsej državi so spodbujali podobne zakone, češ da ne zaupajo soglasju med glavnimi zdravniškimi združenji, ki s podrobno oceno podpirajo oskrbo ob prehodu spola, če je ta potrebna in celo rešuje življenja transmladih.

Avtorji zakona odločeni zaščititi otroke
Avtorica zakona je republikanska senatorka zvezne države New Braunfels Donna Campbell, ki meni, da bo treba najti tudi način za odvzem terapije tistim otrokom, ki so s prejemanjem hormonske terapije že začeli. Nekateri starši namreč otroke podvržejo hormonskim terapijam zaradi vsiljive ideologije LGBTQ na spletu in drugih virov informacij, pri čemer se ne zavedajo nepopravljive škode za otroke. Zakon tudi prepoveduje kirurške posege za otroke, povezane s tranzicijo, čeprav se le redko izvajajo na mladoletnikih. “Otroci v Teksasu so uradno zaščiteni pred škodljivimi, eksperimentalnimi medicinskimi in kirurškimi zdravljenji spolne disforije,” je v izjavi na Twitterju zapisal predstavnik Tom Oliverson, eden izmed avtorjev spremljevalnega predloga zakona. Oliverson je dejal, da je bil predlog zakona napisan v pričakovanju sodnih pritožb, a je prepričan, da zakon ne bo razveljavljen.

Foto: Twitter

Zakon, ki je v veljavo stopil s podpisom guvernerja, zdravnikom prepoveduje izvajanje kirurških posegov “z namenom spremembe biološkega spola otroka” ali kirurških posegov, ki “sterilizirajo otroka”, ter predpisovanje zaviralcev pubertete in hormonskih terapij. za mladoletnike, čeprav dela izjeme za otroke, ki že prejemajo oskrbo, dokler ne “opustijo” vseh drog, ki jih jemljejo. 17. maja je podoben zakon podpisal tudi guverner Floride Ron DeSantis. Tam je zdravnikom prepovedano zagotavljanje storitev potrjevanja spola za mladoletnike, vključno z izdajanjem receptov za zaviralce pubertete in ostalimi zdravili. Na Floridi zakon vključuje tudi določbo, ki omejuje dostop odraslim, ne le mladoletnik razen v primeru podpisanega obrazca za soglasje  (Floridski odbor za medicino je novembra lani že prepovedal operacije za spremembo spola in zaviralce pubertete za večino mladoletnikov).

Zagovorniki izredno škodljivih posegov in hormonskih terapij, ki kljub zavedanju posledic vsiljujejo to ideologijo, trdijo, da so te “medicinske obravnave pomembne za zaščito duševnega zdravja“, češ da je nagnjenost otrok k samomoru višja, vendar to ne drži. Stopnja samomorov ostane izredno visoka tudi po tranziciji, poroča Daily Wire. Dejstvo, da je zakon nastajal v času, ko mafija LGBTQ slavi mesec ponosa, je še bolj prizadelo aktivistične skupine in nasprotnike zakona, ki so napovedali boj na sodišču. To republikancev ne bo omajalo, saj pravne grožnje zanje niso novost; nekatere od teh skupin so tožile več drugih držav zaradi svojih omejitev. V začetku tega leta se je pravnemu boju proti prepovedi v Tennesseeju pridružilo tudi ministrstvo za pravosodje.

Tanja Brkić