V teroristične napade v Parizu in Bruslju vpletena tudi Hrvaška

Rekonstrukcija policijskih in obveščevalnih poročil evropskih varnostnih agencij razkriva, da je v teroristične napade v Bruslju in v Parizu močno vpletena tudi naša južna soseda. Glavni osumljenci za napade so namreč v Francijo potovali preko Hrvaške, uporabljali so telefon, kupljen na Hrvaškem, večkrat pa so na Hrvaško tudi klicali.

Podatki o enem izmed mobilnih telefonov napadalcev so razkrili, da je bil ta kupljen na Hrvaškem, in sicer konec septembra ali na začetku oktobra, kar sovpada s časom, ko so migranti prečkali Hrvaško. Med njimi so s ponarejenimi potnimi listi kot begunci v državo vstopili tudi nekateri izmed pariških napadalcev.

Kot begunci so prišli po balkanski poti skozi Srbijo in Hrvaško, od koder so nadaljevali pot preko Avstrije. Kot kažejo podatki obveščevalnih agencij, pa napadalci Hrvaške niso le prečkali, pač pa so se tam za nekaj časa tudi ustavili, poroča Večernji list.

Opravili več klicev na Hrvaško
Hrvaški mobilni telefon pa ni edina stvar, ki Hrvšako povezuje z napadi v Parizu. Ta telefon so uporabljali ves čas načrtovanja napadov, več klicev pa so opravili tudi na hrvaške telefonske številke. Kontaktirali so namreč nekoga, ki se je nahajal na Hrvaškem. Koga so klicali in ali se tudi na Hrvaškem nahajajo islamistični ekstremisti, še ni znano.

Med napadalci, ki so uporabljali hrvaški telefon in klicali na Hrvaško, je tudi Salah Abdeslam, ki je vse od pariških napadov dalje veljal za najbolj iskanega terorista na svetu, dokler ga pred nekaj dnevi niso aretirali v Bruslju. Kot še navaja hrvaški portal, naj bi bilo kar šest od devetih osumljencev na različne načine povezanih s Hrvaško.

M. G.