fbpx

V terorističnem napadu v Somaliji ubiti trije ljudje, napadalci ciljali na turiste

Iz Združenih držav Amerike pošlje somalijska skupnost 20 milijon dolarjev, tudi za muslimanske teroristične skupine. (Foto: epa)

Iz glavnega somalijskega mesta Mogadiš poročajo o dvojni eksploziji in streljanju, do katerega naj bi prišlo na tamkajšnjem mednarodnem letališču Aden Ade. Policija iz Mogadiša je potrdila, da je šlo za samomorilsko avtomobilsko bombo na parkirišču pred bazo afriških mirovnikov AMISOM. Blizu stojijo tudi poslopja Združeni narodov in prestižen mednarodni hotel Peace, v katerem se praviloma vedno nahaja veliko tujcev in uradnikov. Tuji mediji poročajo o vsaj treh smrtnih žrtvah, zaenkrat pa odgovornosti ni prevzela še nobena teroristična skupina.

Islamski skrajneži so imeli glavno somalijsko mesto pod nadzorom do leta 2011, trenutno pa je na oblasti vlada, ki jo podpirajo zahodni zavezniki. Od takrat poskušajo posamezne teroristične skupine zrušiti aktualni politični režim, predvsem je bila islamistična skupina Al-Šabab v preteklosti znana po svojih terorističnih akcijah v tem delu Afrike.

Mediji poročajo, da so trenutno potrjene tri smrtne žrtve med policisti, somalijska vlada pa verjame, da se tudi za tokratnim napadom skriva Al-Šabab. Število smrtnih žrtev utegne še narasti, saj je bila eksplozija silovita in je poškodovala tudi številne okoliške civilne stavbe.

Tuje turiste v bližnjem hotelu so že evakuirali v vojaško bazo Halane Amison, tamkajšnje oblasti namreč sumijo, da so bile tarče napada predvsem tujci nemuslimanske veroizpovedi. Prejšnji teden je sicer v somalijskem zveznem parlamentu priseglo 300 novih poslancev, ki naj bi kmalu izbrali novega predsednika.

L. S.