fbpx

V Trstu pogumna odločitev: Sprejeli so resolucijo o prepovedi paradiranja z jugoslovanskimi in titoističnimi simboli

Mestni svet v Trstu oziroma njegova desna koalicija je sprejela pogumno odločitev in sprejela resolucijo o prepovedi bližajočega se paradiranja jugoslovanskih in titoističnih totalitarnih simbolov, ki so preplavila mesto okoli prvega maja.

Številni Tržačani so nadvse veseli sredinega sklepa tržaškega mestnega sveta, ki je v večernih urah sprejel z vidika zahodnih demokratičnih vrednot pomembno odločitev o prepovedi zastav z rdečo zvezdo med bližajočimi se prvomajskimi paradami, ki se žal še vedno dogajajo v tem nekoč največjem slovenskem mestu, ki pa smo ga po 2. svetovni vojni izgubili ravno zaradi naraščajoče grožnje komunizma.

Pod pobudo se je prvi podpisal Claudio Giacomelli in jo skupaj s preostalimi podpisniki utemeljil z besedami, “da so se v zadnjih letih med prvomajskimi demonstracijami na dan dela razširili plakati in zastave, ki poveličujejo kult maršala Tita, zastave socialistične Jugoslavije in rdeče zvezde”. Ti od župana in organizatorjev shodov zahtevajo, naj med povorkami ne dovoljujejo tovrstnih stvari in iz svojih vrst izključijo posameznike, ki počnejo to neopisljivo ravnanje. Če tega ne bodo upoštevali, tržaškemu prefektu predlagajo, naj vse totalitarne simbole prepovedo leta 2018, piše Il Piccolo.

Foto: sta

Opozicija se je glasovanja vzdržala. Predstavnik gibanja Pet zvezdic Paolo Menis je dejal, da “ne vidi smisla v preprečevanju shoda, zaradi petih ali desetih bedakov”.

Po svojih najboljših močeh preprečite vihranje jugoslovanskih zastav!
Opoziciji v tržaškem mestnem svetu že lani ni uspelo premakniti levičarjev, ki so si na vsak način želeli, da bi na prvi maj v Trstu videli jugoslovanske zastave. Odločno so zavrnili predlog desnosredinskih strank, ki menijo, da totalitarni simboli nekdanje Jugoslavije ne spadajo v današnji čas. Poziv županu Robertu Casoliniju je bil jasen: ”Po svojih najboljših močeh preprečite vihranje jugoslovanskih zastav na prvomajski prireditvi.” Poziv so vložili svetniki desnosredinskih strank, na čelu s Paolom Rovisem in Lorenzom Giorgiem.

A levičarska koalicija v tržaškem mestnem svetu je poziv označila za ”poskus politične manipulacije prvomajskega sprevoda po mestnih ulicah”. Predlog so kar z 20 glasovi proti zavrnili in tako odločili, da bodo prvi maj Trst preplavile jugoslovanske zastave. Predlog o prepovedi jugoslovanskih zastav je podprlo le sedem mestnih svetnikov, dva pa sta bila vzdržana. V medijih se od takrat dalje pojavljajo naslovi o ”spodleteli desnici, ki je želela prisiliti koalicijo k razgovoru o polpretekli zgodovini”.

C. Š.