fbpx

V tujini nekdanji pripadniki tajnih služb nimajo kaj iskati na javnih funkcijah – pri nas pa jih nagrajujemo

Foto: epa

Berlinski župan Michael Müller je danes sporočil, da bo deželni sekretar za stanovanjsko politiko Andrej Holm, ki je pet mesecev delal za vzhodnonemško tajno policijo Stasi, v mesecu dni zapustil položaj.

Müller je povedal, da je njegov odstop zahteval po temeljitem razmisleku in intenzivnih pogovorih s koalicijskimi partnerji.

Imenovanje Holma je sprožilo burne odzive
Imenovanje Holma za berlinskega deželnega sekretarja za stanovanjsko politiko je pred slabim mesecem dni sprožilo burne odzive zaradi njegovega sodelovanja z nekdanjo tajno policijo med septembrom 1989 in januarjem 1990.

Holm je v nekem intervjuju leta 2007 priznal, da je želel postati častnik v vzhodnonemški tajni policiji in da je končal vojaško urjenje v času združevanja Nemčij leta 1990. Časnik Tagesspiegel je poročal, da je Holm v prijavi za delo na berlinski univerzi Humboldt leta 2005 zamolčal informacijo o svojem delu za Stasi. Sam je sicer zanikal, da bi karkoli prikrival.

Stranka Levica je Holmu stopila v bran in vztrajala, da ni za nikomer vohunil ali sodeloval v represivnih dejavnosti, ko je delal za Stasi. To pa je zelo podobno slovenskim levičarjem, ki vztrajajo, da vpletenost v Udbo ni dovolj velik razlog za to, da nekdo ne bi zasedel položaja. Pri nas nekdanjih sodelavcev tajne policije kar mrgoli na vseh mogočih pozicijah. Veliko jih je bilo za svoje ilegalno delo tudi dobro nagrajenih. A v Sloveniji smo še daleč od prave demokracije, zato je pri nas mogoče, če si bil tajni sodelovec Udbe, postati poslanec, uradnik ali celo sodnik. V razvitih demokracijah pa na takšne ljudi gledajo z veliko mero neodobravanja.

A. R., STA