fbpx

V Turčiji avtomobil bomba in samomorilski napad povzročila vsaj 29 smrtnih žrtev

Foto: YouTube/Printscreen

Dve eksploziji blizu nogometnega stadiona v turškem glavnem mestu Istanbul so povzročili smrt vsaj 29 ljudi, 160 ljudi pa je bilo ranjenih. Britanski BBC poroča, da je bila včerajšnja eksplozija v obliki avtobombe in samomorilskega bombnega usmerjena proti policiji, ki so varovali območje stadiona. 

Po eksploziji, ki se je pripetila dve uri po zaključeni tekmi med Besisktasem in Bursasporjem, so policisti aretirali 10 ljudi, poroča Russia Today.

Avtobus policistov je bila tarča
Eksplozija izven stadiona je bila povzročena z avtobombo, ki se je sprožila okrog 22:30 po lokalnem času, tej eksploziji pa je 45 sekund kasneje sledil samomorilski napad v bližnjem parku Macka. Notranji minister Süleyman Soylu je za turške medije povedal, da je bila eksplozija usmerjena v policijski avtobus.

Foto: YouTube/Printscreen

Foto: YouTube/Printscreen

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je izjavil, da so se teroristi, ki so izvedli napad, usmerili tako na policiste kot tudi na civiliste, z namenom, da bi čim bolj povečali število žrtev. Povedal je, da ne glede na to, kdo je povzročil napad, bo za tega odgovarjal in dodal, da s tem napadom teroristi nikakor ne bodo ogrozili integritete države. Ahmet Arslan, turški minister za promet, je eksplozijo izven stadiona poimenoval kot teroristično dejanje in na družabnem omrežju Twitter izrekel sožalje vsem svojcem žrtev.

Pričel se je dan žalovanja
Turčija, ki so jo nedavno prizadeli že marsikateri napadi, je z današnjim dnem pričela z dnevom žalovanja. Nobena izmed skupin še ni razkrila, da je odgovorna za napad, dejstvo pa je, da so bili v Turčiji letošnji bombni napadi povzročeni ali s strani Kurdov ali s strani kontroverzne teroristične skupine Islamska država.

N. Ž.