fbpx

V Turčiji je bilo prirejenih do 2,5 milijona glasovnic, sumijo mednarodni opazovalci

Foto: epa

Mednarodna opazovalka na nedeljskem turškem referendumu, Alev Korun iz Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE), je podala svoje ugotovitve, da bi bilo lahko v Turčiji prirerejenih celo do 2,5 milijona glasovnic, kar pomeni, da gre za tolikšen obseg nepravilnosti, ki bi lahko spremenil izid referenduma. Ustavne spremembe, s katerimi bo turški diktator Recep Tayyip Erdogan še pridobil na svoji politični moči, se na položaju obdržal vse do leta 2029 in med drugim nemudoma ponovno uvedel smrtno kazen, je podprlo 51,4 odstotka vseh volivcev, medtem ko je proti glasovalo 48,6 odstotka volivcev, poroča STA. Volilna udeležba je bila sicer 85-odstotna, kot kaže, pa je bila razlika “za” in “proti” v korist prvih za približno 1,124 milijona volivcev.

Na nepravilnosti na referendumu je prva opozorila turška opozicija, saj je v času volilnega dneva volilna komisija sporočila, da bo v nasprotju z običajno prakso upoštevala tudi nežigosane glasovnice in ovojnice. Prav to je dovolj dober razlog, da se referendumski rezultati razveljavijo, toda volilna komisija, na katero ima Erdogan velik vpliv, vztraja, da so glasovnice veljavne.

Če je bil turški zahod dokaj učinkovito izpostavljen nadzoru zunanjih opazovalcev, pa je bilo povsem drugače na jugovzhodu države, zlasti v mestu Diyarbakir, kjer je policija delo opazovalcev načrtno ovirala, poroča STA.

Volitve so sicer potekale pod budnim očesom predstavnikov Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi ter Parlamentarne skupščine Sveta Evrope. Skupno je bilo prisotnih 63 tujih opazovalcev iz 26 svetovnih držav. Že v ponedeljkovem t. i. preliminarnem poročilu pa so zapisali, da referendum na splošno ni izpolnil standardov Sveta Evrope. Po njihovem mnenju je bil namreč zakonski okvir neprimeren za resnično demokratičen proces, nasprotni strani prav tako nista imeli enakih možnosti.

T. F.