fbpx

Erdogan v stilu barbarov še eno bizantinsko cerkev spremenil v mošejo

Foto: epa

Turška vlada se je odločila, da bo še eno starodavno bizantinsko cerkev v Carigradu, ki je bila od leta 1948 muzej, znova spremenila v mošejo. Gre za krščansko svetišče, ki je nastalo v 4. stoletju in je posvečeno Svetemu Odrešeniku. O tragičnem dogodku je poročal grški dnevnik Kathimerini. 

O spremembi statusa tega starodavnega krščanskega svetišča je že padla odločitev decembra leta 2019, predsedniški odlok v zvezi s tem pa je bil podan šele pred nekaj dnevi. Bizantinska cerkev se sicer nahaja v okrožju Edirnekapi. Leta 1511 je bila cerkev spremenjena v mošejo, od leta 1948 pa je služila kot muzej.

Notranjost cerkve je bogato okrašena z mozaiki in freskami, ki so bile odkrite pod plastjo apna, s katerim so bili mozaiki prekriti, ko se je spremenilo namembnost cerkve v mošejo. V tem trenutku pa obstaja nevarnost, da bi bile slikarije ponovno onečaščene. Prva cerkev je bila na tem kraju sicer zgrajena v 4. stoletju in se je nahajala izven mestnega obzidja, od koder tudi izvira njeno ime “Cerkev za zidovi” ali pa “Vaška cerkev” oziroma “Hora”. Cerkev, ki se na tem kraju nahaja sedaj, pa izvira iz 11. stoletja in je bila obnovljena med leti 1077 -1081, poroča pch24.

Foto: epa

V zadnjem času je močno odmevalo dejanje turških oblasti, ki so slovito Hagijo Sofijo v Carigradu, ki je v osnovi krščanska cerkev in je bila kot takšna stoletja dolgo, iz muzeja znova spremenili v mošejo. Ostrih kritik iz tujine je bil deležen še zlasti tamkajšnji predsednik Recep Tayyip Erdogan. Turške oblasti pa so se že odzvale na kritike s poročilom v katerem navajajo, kaj vse so v zadnjih letih postorile pozitivnega z namenom zagotavljanja verske svobode, še zlasti za tamkajšnje verske manjšine.

Domen Mezeg