fbpx

V Turčiji začeli z aretacijami novinarjev – preiskavo vodi tožilec zadolžen za terorizem

Foto: epa

Po spodletelem vojaškem udaru v Turčiji, za katerega se vse bolj zdi, da ga je zrežiral Erdogan sam, so turške oblasti izdale naloge za aretacijo 42 novinarjev. Še pred tednom dni pa je Erdogan obljubljal, da ne bo omejeval medijske svobode.

Nalog za prijetje so izdali tudi za ugledno komentatorko in nekdanjo poslanko Nazli Ilicak, ki jo je provladni dnevnik Sabah odpustil zaradi krtiziranja ministrov, vpletenih v korupcijske škandale. Za zdaj ni znano, ali so katerega od novinarjev, za katere so izdali naloge, že prijeli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ankara zavrača očitke o omejevanju medijske svobode
Naloge za prijetje je izdal istanbulski tožilec Irfan Fidan, ki se ukvarja s primeri terorizma. Gre za prve naloge za prijetje novinarjev po “državnem udaru”, glede na dogajanje v Turčiji pa lahko pričakujemo, da bo aretacij v prihodnje še več. Ilcakove na njenem domu niso našli, domnevajo pa, da je na počitnicah ob Egejskem morju.

Turškim oblastem pod vodstvom predsednika Recepa Tayyipa Erdogana so že pred pučem očitali omejevanje svobode medijev. Ankara očitke zavrača.

V enem tednu je Erdoganu uspelo izvesti pravi državni udar
Pred desetimi dnevi, ko so turške oblasti zadušile tako imenovani državni udar, so nemudoma pridržale prek 7400 pripadnikov vojske. Odpuščenih ali aretiranih je bilo tudi skoraj 3000 zaposlenih v pravosodnem sistemu, licenco so odvzeli 21.000 učiteljem. Več kot 13.000 ljudi so aretirali, od tega jih je 6000 pridržanih.

V soboto je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan izdal odlok o zaprtju 2341 institucij – med njimi šol, dobrodelnih ustanov in medicinskih centrov – ki naj bi bili povezani z verskim voditeljem Fethullahom Gülenom. Vlada namreč trdi, da prav Gülen, ki živi v ZDA, stoji za poskusom puča in vzpostavitve “vzporedne države” v turški vojski, pravosodju in uradih. Gülen vpletenost v dogajanje zanika.

A. R., STA