V Ukrajini 6 mrtvih, 13 ranjenih. Spopadi se stopnjujo

Foto: epa

Na vzhodu Ukrajine je v okrepljenih spopadih med varnostnimi silami in proruskimi uporniki umrlo 6 ukrajinskih vojakov, 13 pa jih je bilo ranjenih, so povedali v ukrajinski vojski.

Še 8 ukrajinskih vojakov je po obstreljevanju v šoku, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Oleksandr Motuzjanik. Največ izgub je ukrajinska vojska utrpela v nočnem obstreljevanju v bližini utrdbe upornikov Lugansk in mesta Mariupol, ki je pod nadzorom vladnih sil.

O novih žrtvah z vzhoda Ukrajine poročajo, potem ko je v torek ukrajinska vlada sporočila, da je bojevanje terjalo življenja sedmih njenih vojakov. To je bilo najvišje število žrtev v enem dnevu v zadnjih dveh mesecih konflikta.

Večkratni dogovor o premirju, a še vedno brez miru
Kijev in uporniki so se večkrat dogovorili za premirje, a nasilja niso uspeli ustaviti. Mirovni dogovor, ki naj bi končal prelivanje krvi, ne deluje, po navedbah opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi pa dodatno orožje kopičita obe strani.

Vzhodni, industrijski del Ukrajine, je prizorišče spopadov že od aprila 2014. Skupno je v konfliktu umrlo skoraj 9500 ljudi.

J.F., STA