fbpx

V Ukrajini naj bi življenje izgubilo več kot 300 ruskih oficirjev

Posmrtni ostanki ruskega vojaka. (Foto: Twitter)

V vojni v Ukrajini naj bi preminilo že več kot 300 ruskih oficirjev in vsaj 500 vojakov, ki so pripadali elitnim padalskim enotam, mornarici ali specialnim enotam. 

Zagotovo pa je resnično število žrtev mnogo višje. O vseh ubitih mediji in lokalne oblasti ne poročajo. Od pričetka ruske invazije naj bi življenje izgubilo vsaj 317 ruskih oficirjev. Med njimi naj bi jih imelo vsaj 44 vsaj čin podpolkovnika. Uradno je potrjena smrt dveh generalov – to sta Andrej Suhovicki in Vladimir Frolov, poroča Polska Agencja Prasowa.

Ubit je bil tudi namestnik poveljnika Črnomorske flote, kapitan Andrej Palij. Ukrajinska stran navaja tudi smrt nekaterih drugih generalov, vendar pa teh informacij zaenkrat ni mogoče neodvisno potrditi. Velike izgube naj bi beležile zlasti elitne letalsko-padalske enote in mornarica. Od začetka vojne naj bi umrlo vsaj 351 padalcev.

V napadu na Mariupolj pa naj bi bilo ubitih vsaj 91 ruskih pripadnikov mornarice. Prav tako naj bi bilo od začetka vojne ubitih vsaj 45 pripadnikov specialnih enot, tudi pripadnikov vojaških obveščevalnih služb. Znano je tudi, da naj bi bilo ubitih 20 pilotov letal in sedem helikopterjev. Med ubitimi so tudi naborniki, čeprav je ruska stran zagotavljala, da jih v vojno ne pošilja.

Po ukrajinskih podatkih je življenje izgubilo že skoraj 22 tisoč ruskih vojakov
Naborniki so umrli tudi na nedavno potopljeni ruski vojaški ladji. Ukrajinska stran sicer navaja, da je v celotni nekajtedenski vojni umrlo 21,9 tisoč ruskih vojakov, konec marca pa so ZDA podale informacijo, da je govora o okoli 10 tisoč ubitih ruskih vojakih. Dokler traja vojna, neodvisno preverjanje tovrstnih informacij predstavlja precejšnji izziv.

Domen Mezeg