fbpx

[Video] V Vatikanu zadnje slovo od zaslužnega papeža Benedikta XVI.

Foto: epa

V Vatikanu so se ob 9.30 začele pogrebne slovesnosti za zaslužnega papeža Benedikta XVI. Prvič v zgodovini jih vodi naslednik umrlega papeža, sedanji papež Frančišek. Na vatikanski trg svetega Petra se je ob tej priložnosti zgrnilo na tisoče vernikov in cerkveni dostojanstveniki, pogreba se udeležujejo tudi številni državniki. Ob pogrebu zaslužnega papeža se je papež poklonil svojemu predhodniku in mu izrekel zahvalo za njegovo znanje in predanost.

Verniki so se od Benedikta XVI., ki je umrl na silvestrovo v 96. letu starosti, lahko poslovili od ponedeljka do srede zvečer v vatikanski baziliki svetega Petra. Glede na navedbe Vatikana je baziliko, kjer je ležal, obiskalo okoli 200.000 ljudi. Nato so telo pokojnega papeža prestavili v krsto iz cipresovega lesa, vanjo pa priložili spominske kovance in medalje iz obdobja njegovega pontifikata, Benediktove palije in v kovinskem valju še besedilo z opisom njegovega obdobja papeževanja. Po pogrebni slovesnosti bodo krsto položili v dodatno krsto iz cinka, to pa še v dodatno iz hrastovega lesa.

Preberite tudi: Benedikt XVI. odšel k Bogu

Foto: epa

Foto: epa

Pogreb Benedikta XVI. je bil na željo pokojnika slovesen, a preprost, a kljub temu brez primere v zgodovini. Prvič v zgodovini ga je namreč vodil naslednik umrlega papeža, sedanji papež Frančišek. Ker Benedikt XVI. ni bil aktualni papež, njegov pogreb ni bil državniški. Na njem se je pričakovalo okoli 70.000 vernikov in cerkvene dostojanstvenike, pa tudi državnike in kronane glave.

Iz Slovenije so udeležbo na pogrebu napovedali predsednica republike Nataša Pirc Musar, slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Jakob Štunf ter ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Zaslužni papež bo pokopan v kripti bazilike svetega Petra, v tamkajšnji nekdanji grobnici Janeza Pavla II., katerega posmrtne ostanke so ob njegovi beatifikaciji leta 2011 prenesli v zgornji del bazilike. Tja se ga bo položilo takoj po pogrebni slovesnosti, so napovedali. Ob pogrebu so veljali strogi varnostni ukrepi. Med drugim so zaprli zračni prostor nad Vatikanom, za varnost je bilo zadolženih več kot 1000 rimskih policistov.

Foto: epa

Foto: epa

Ko so krsto iz bazilike prinesli na trg, je množica zbranih kardinalov, škofov, duhovnikov in romarjev pričela ploskati, ploskanje pa se je tudi večkrat ponovilo. Še posebej tedaj, ko je Georg Gaenswein, njegov dolgoletni tajnik nadškof na krsto položil evangelij, ga odprl, pokleknil pred krsto ter jo poljubil. Zbrani so nato pričeli moliti rožni venec v latinščini, slišati pa je bilo mogoče tudi zvonove, ki so zvonili za pokojnega papeža.

Foto: epa

Papež se je zaslužnemu papežu zahvalil za njegovo znanje in predanost
Papež Frančišek je daroval pogrebno sveto mašo. Poleg njega pa je somaševalo 3700 duhovnikov in precej škofov ter kardinalov. Med slednjimi je bil tudi nadškof Stanislav Zore.

Ob pogrebu zaslužnega papeža Benedikta XVI. se je papež poklonil svojemu predhodniku in mu izrekel zahvalo za njegovo znanje in predanost. V pridigi je papež Frančišek spregovoril o tem, da Jezusove besede “Oče, v tvoje roke izročam svojo dušo” predstavljajo vabilo in življenjski načrt, ki se ga je držal tudi pokojni papež. V nadaljevanju je papež izpostavil Jezusov zgled odprtosti za zgodbe ljudi, ki jih je srečeval tekom poti, kako se je pustil otesati Božji volji, da je videl tudi svoje roke, ranjene od ljubezni. Prav tako je tudi spregovoril o molitveni predanosti, ki se oblikuje in tiho plemeniti med križišči in protislovji, s katerimi se mora pastir soočiti. “Pasti pomeni ljubiti in ljubiti pomeni biti pripravljen tudi trpeti. Ljubiti pomeni dati ovcam resnično dobrino, hrano Božje resnice, Božje besede, hrano njegove navzočnosti,” je med drugim poudaril.

Foto: epa

“Tudi mi, ki se tesno oklepamo zadnjih Gospodovih besed in pričevanja, ki je zaznamovalo njegovo življenje, hočemo kot cerkvena skupnost slediti njegovim stopinjam in izročiti svojega brata v Očetove roke. Naj njegove roke usmiljenja najdejo njegovo svetilko prižgano z oljem evangelija, ki ga je sejal in o njem pričeval vse svoje življenje,” je papež Frančišek dejal v pridigi in zaključil z naslednjimi besedami: “Benedikt, zvesti Ženinov prijatelj, naj bo tvoje veselje popolno, ko boš dokončno in za vedno poslušal njegov glas!”

Foto: epa

Okoli treh zjutraj, 31. decembra lani, nekaj ur pred njegovo smrtjo, so v srcu ostale besede ene od medicinskih sester, ki je bila tedaj z njim. Benedikt XVI. je s tihim glasom, a na razločen način, v italijanščini dejal: “Gospod, ljubim te,” poroča Vatikan News. To so bile njegove zadnje razumljive besede, saj se potem ni mogel več izražati.

Trg sv. Petra, kjer so se z molitvijo in pogrebno sveto mašo poslovili od zaslužnega papeža, je obiskala množica več kot 100 tisoč romarjev z vsega sveta, poroča Radio Ognjišče. Slovesnosti so se udeležili številni državniki in 1000 novinarjev iz 30 držav sveta.

V petek se bomo v Sloveniji spomnili na zaslužnega papeža z mašo v ljubljanski stolnici. Na apostolski nunciaturi v Ljubljani pa bo do petka odprta žalna knjiga.

Sara Kovač