fbpx

V večjih težavah bo Kitajska, večja možnost je, da napade Tajvan, opozarja tajvanski minister

Tajvanski minister za zunanje zadeve Joseph Wu (Foto: Wikipedia)

Tajvanski zunanji minister Joseph Wu je v sredo za Sky News povedal, da je vse bolj verjetno, da bo Kitajska napadla, saj so domači problemi kitajskega diktatorja Xi Jinpinga vse resnejši.

Wu je dejal, da je leto 2027 najverjetnejše leto za začetek invazije. Leta 2026 se bo se iztekel Xi-jev tretji mandat, vendar Wu verjame, da se bo Xi še vedno oklepal oblasti z vsemi razpoložljivimi sredstvi.

Leta 2027 bo Xi Jinping verjetno nastopil svoj četrti mandat, in če iz svojih prejšnjih treh mandatov ne bo mogel pokazati nobenega dosežka, bo morda moral razmišljati o čem drugem, kar bo lahko označil za svoj dosežek ali dediščino. Če pogledate trenutno situacijo na Kitajskem, gre gospodarstvo navzdol. Ljudje niso zadovoljni, zdi se, da se nepremičninski trg topi.

Zadnje plenarno zasedanje Kitajske komunistične partije (Foto: epa)

Če Xi Jinping ne more spremeniti razmer doma na Kitajskem, bi se morda želel zateči k uporabi sile ali ustvariti krizo navzven, da bi preusmerili pozornost Kitajcev z domače krize. Skrbi nas, da bi lahko Tajvan postal njegov grešni kozel.

Wu vseeno ne pričakuje, da bodo leta med 2023 in 2027 brez tveganja ali incidentov. Opozoril je na nenehne kitajske provokacije v tajvansko identifikacijsko cono zračne obrambe (ADIZ), s čemer skušajo prisiliti tajvanske pilote k odzivu – kar bi lahko bilo tisto, kar si Kitajska želi, saj išče pretvezo za vsesplošno vojno.

“Poglejte bližino kitajskega letala našemu letalu. Če prečkajo območje 24 navtičnih milj, bodo morali nekateri naši oborožitveni sistemi morda ciljati na ta kitajska letala, kar bi lahko sprožilo nesrečo, čeprav kitajski piloti morda niso namerno prečkali 24 navtičnih milj,” je pojasnil. .

“Zelo pogosto vidite, da lahko že majhna nesreča sproži veliko vojno,” je opozoril in pripisal zasluge disciplini tajvanskih pilotov, da so se doslej izognili takšnemu incidentu.

V ponedeljek je kitajski pilot dal intervju z državnimi mediji, v katerem je trdil, da je dejansko neopažen letel nad Tajvanom v nevidnem lovcu J-20 – prodrl je ne le v ADIZ, ampak tudi v zaščiteni zračni prostor Tajvana.“Takrat sem si rekel, v prihodnje bom letel! Tajvanska ožina ne obstaja. Nobene črte ni na nebu,” je vzkliknil polot Jang Jučeng, pri čemer je imel v mislih neuradno, a že dolgo priznano varovalno območje, ki teče skozi sredino Tajvanske ožine.

Na vprašanje o kritikah, da Tajvan porabi premalo za obrambo in da ni pripravljen na popolno kitajsko invazijo, je Wu dejal, da njegova vlada priznava, da do zdaj morda ni “pridobila dovolj streliva” ali “zadostnega usposabljanja za naše vojaško osebje,” vendar predsednik Tsai Ing-wen rešuje te primanjkljaje z ukrepi, kot sta povečan obrambni proračun in daljši roki obveznega služenja vojaškega roka. Naborništvo za moške se bo z začetkom leta 2024 podaljšalo s štirih mesecev na celo leto.

Tajvanska vojska je v sredo objavila načrte, da se bodo ženske prvič pridružile njenim rezervam kot prostovoljke, začenši s skupino 220 nekdanjih vojakinj. Do zdaj je Tajvan omejeval rezerve na moške prostovoljce, ker ni imel sredstev za sprejem žensk. Ženske niso vpoklicane, vendar se lahko pridružijo redni vojski kot prostovoljke in običajno opravljajo podporne vloge.

“Trudimo se po svojih najboljših močeh, da bi pripravili Tajvan, da se bo sposoben braniti,” je dejal Wu. Dejal je, da se je Tajvan pripravljen pogajati o različnih vprašanjih s Kitajsko, če Peking ne bo postavil “političnih predpogojev”.

To je bilo najverjetneje sklicevanje na zavrnitev Kitajske, da bi se vključila v resna pogajanja, medtem ko je predsednik Tsai na položaju. Režim v Pekingu ima tajvansko predsednico za “separatistko” in vodi neusmiljeno diplomatsko in gospodarsko vojno proti Tajvanu, odkar je prevzela položaj.

“Sprejemanje kitajskih predpogojev pomeni, da se podrejamo Kitajski, in to je nekaj, česar ljudje tukaj v Tajvanu ne bi nikoli sprejeli, vendar so naša vrata odprta za pogajanja,” je dejal Wu.

Andrej Žitnik