V Veliki Britaniji bodo stopili na prste zalezovalcem – konec je kukanja skozi okno in prikritega snemanja

Foto: YouTube

V Veliki Britaniji so se odločili, da zaradi vedno večjega porasta zalezovanja ukrepajo in sprejmejo vse potrebne ukrepe za določitev daljše zaporne kazni v primeru storitve tega kaznivega dejanja. Ministri so se zavzeli za podaljšanje zaporne kazni s pet na deset let, da se zaščiti žrtve, ki se počutijo, kot da jih je sistem pustil na cedilu. 

Kadar je zločin versko in rasistično podkrepljen, bo zaporna kazen namesto sedem let znašala štirinajst let. Po prepričanju britanskega ministrstva za pravosodje bo to pomagalo zniževati razsežnost te vrste kaznivega dejanja.

Zalezovanje je v porastu
Liz Truss, sekretarka Ministrstva za pravosodje, je odločno izjavila, da bodo naredili vse, da zajezijo uničujoče posledice zločina, ki uničuje marsikatero življenje. Ni zanemarljiv podatek, da je na Otoku ena od petih žensk in eden od desetih moških žrtev zalezovanja. Do junija lani je policija zabeležila 4.168 storitev kaznivih dejanj, podatki iz leta 2015 pa kažejo, da je bilo 194 ljudi obtoženih zaradi zalezovanja v Angliji in Walesu. Povprečna zaporna kazen pa je znašala le 14,1 mesecev, poroča britanski Daily Mail.

Minister za pravosodje Sam Gyimah je ukrepal, ko sta poslanca Richard Graham in Alex Chalk sprožila kampanjo, v kateri sta razglašala, da pet let zaporne kazni ne zadošča pri storitvi takšne vrste kaznivega dejanja. Po besedah Gyimaha lahko zalezovalci vplivajo na neznosnost vsakdanjega življenja in dodal, da bo zaradi tega zaporna kazen podaljšana na deset let. “Prizadevali si bomo tudi za to, da se žrtvam nasilja zagotovi ustrezno zdravljenje duševnih težav, ki nastanejo kot posledica zalezovanja. V številnih primerih zalezovanje predstavlja obliko domačega nasilja, pri katerem poskušajo nadzorovati svoje partnerje in lahko vodi v resno obliko nasilja.”

Socialni mediji vplivajo na porast zalezovanja
Zalezovalci se pogosto slepijo, da so v razmerju s svojo žrtvijo, pri tem pa  jih vznemirjajo in se vztrajno vmešavajo v njihovo zasebno življenje. Med primere zalezovanja štejemo: opravljanje nezaželenih klicev, pogosto pošiljanje sporočil, zalezovanje žrtev, naročanje blaga, grožnje in nasilje. Porast tega kaznivega dejanja je povezan z naraščajočo uporabo socialnih medijev, ki olajšajo pridobivanje osebnih podatkov.

Foto: YouTube

Foto: YouTube

Vlada bo predlagane spremembe kazenskega in policijskega zakonika predstavila tudi poslancem v parlamentu, kjer je v primeru zalezovanja predlagano podaljšanje zaporne kazni. Polly Neate iz dobrodelne organizacije Women’s Aid je poudaril, da v organizaciji podpirajo podaljšanje zaporne kazni, in dodal, da bi moralo biti sodstvo deležno usposabljanja glede te problematike.

N. Ž.