fbpx

V Veliki Britaniji bodo uvedli ločene zapore za islamske ekstremiste – nočejo, da med druge zapornike širijo svojo ideologijo

Foto: STA

 Vlada v Londonu je danes sporočila, da bodo zaprti skrajneži, ki si prizadevajo zastrupiti misli sojetnikov v zaporih v Angliji in Walesu, nameščeni v posebne oddelke. Pravosodna ministrica Liz Truss je predstavila načrte za odstranitev ekstremistične literature iz zaporniških knjižnic in ostrejši nadzor nad zaporniškimi duhovniki.

Britanska vlada je odločitev o novih ukrepih predstavila ob objavi poročila, ki je bilo kritično glede vse večjega problema islamističnega ekstremizma v zaporih. Kot prvi ukrep je to poročilo priporočilo, da se nasilne skrajneže onesposobi, tako da se jih odstrani od drugih zapornikov, in sicer z oblikovanjem posebnih, fizično povsem ločenih oddelkov v visoko varovanih zaporih.

Institucije so plahe glede skrajnih stališč med zaporniki
Poročilo, ki ga je po naročilu vlade pripravil nekdanji načelnik za zaporov Ian Acheson, sicer govori o plahosti institucij glede obravnave izražanja skrajnih stališč v zaporih. Navaja da, se zaposleni v zaporih bojijo, da bodo označeni za rasiste, dodaja pa, da naj bi islamistični zaporniki med drugim skušali zaporniško osebje pripraviti do tega, da se med petkovimi molitvami umakne.

Ministrica Trussova je danes poudarila, da zaporniški sistem ne more še naprej dopuščati, da ekstremistični zaporniki širijo strupeno ideologijo med preostalo jetniško populacijo. V ta namen bodo oblikovali manjše število posebnih oddelkov, s katerimi bodo najbolj subverzivne skrajneže ločili od preostalih zapornikov.

Izolacija skrajnežev ima lahko tudi negativne posledice
Ministrica priznava, da to prinaša tveganje, da bo ločena skupina, ki bi jo umetno držali skupaj, postane še bolj vplivna. Dodala pa je, da morajo oblasti ločiti tiste, ki bi lahko sodelovali pri ustvarjanju še večjih problemov. Načrti vlade po njenih besedah vključujejo tudi usposabljanje zaporniškega osebja za ravnanje z ekstremizmom. Podporo jim bo nudil nov direktorat.

Knjige, ki veljajo za ekstremistične, bodo v zaporniških knjižnicah prepovedali. Pet tovrstnih besedil so že določili. Poleg tega bodo poostrili nadzor, ko gre za izbiranje duhovnikov v zaporih, prav tako bodo s petkovih molitev izločili zapornike, ki se obnašajo subverzivno.

A. R., STA