fbpx

V Veliki Britaniji bodo z visokimi sankcijami kaznovali protestnike, ki po gverilsko blokirajo ceste!

Vodja stranke Resni.ca Zoran Stevanović in britanski premier Boris Johnson (Foto: STA/epa)

Iz tedna v teden smo priča neprijavljenim protestom. Sredini protesti, ki so nastali kot posledica uvajanja pogoja PCT v vseh sferah javnega življenja, so se pokazali v vsem svojem sijaju. Priča smo bili tako nasilju kot tudi ohromitvi prometa na ljubljanskih ulicah v času, ko se velika večina iz službe odpravlja proti domu. Kljub temu, da je dobro znano, da na neprijavljene proteste intenzivno poziva predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović, se ne zgodi nič. Povsem drugače je s temi stvarmi drugje, denimo v Veliki Britaniji in Nemčiji.

Iz Velike Britanije prihajajo novice o tem, da namerava vlada Borisa Johnsona ustaviti proteste proti podnebnim spremembam tako, da bo za aktiviste, ki blokirajo britanske avtoceste, uvedla šestmesečne zaporne kazni. Tamkajšnja ministrica za notranje zadeve Priti Patel bo po napovedih v svojem govoru opozorila, da tiste, ki uporabljajo “gverilske taktike” za blokiranje avtocest, še poleg tega čakajo neomejeno visoke globe, poroča britanski Independent.

Tudi v “jedrni” državi, po kateri se tako rada zgleduje slovenska levica, se postopa precej bolj odločno. Nemški organizator protestov proti covidu-19 je še zmeraj na begu, v deželi prednikov – Turčiji. Turčija ga ne bo izročila Nemcem, nazaj v Evropsko unijo pa se bo težko pritihotapil, saj ga čaka zaporni nalog. Pri nas je vse skupaj drugače, Stevanovićeva Resni.ca namreč v torek in sredo napoveduje blokado vrha EU-Zahodni Balkan na Brdu pri Kranju.

“Kako številčni protesti bodo v prihodnosti, koliko jeze bo združene v ljudeh in kje se bodo odvijali, je odvisno samo od Vas, članov aktualne vlade RS,” sporoča Zoran Stevanović in vlado poziva k odpravi PCT-pogojev in takojšnjemu odstopu. Ker pa je vsem dobro znano, kdo je tisti, ki na proteste poziva in jih organizira, bi človek upravičeno pričakoval, da bi shod prijavil. To pa se seveda ne zgodi, zato mora stroške varovanja nositi država, torej vse slovenske davkoplačevalke in davkoplačevalci.

Kot je prejšnji teden razkril minister za notranje zadeve Aleš Hojs, stroški niso majhni. “Večji protesti oziroma ‘kolesarji’ stanejo davkoplačevalce približno od 40 do 50 tisoč evrov. V tem letu smo davkoplačevalci zaradi podpore levih strank protestom plačali vrednosti dveh vrtcev ali nove šole, da ne govorimo, koliko športnikov bi lahko zaposlili v slovenski vojski ali policiji,” je zatrdil.

Foto: STA

Ukrepanje policije milejše kot v drugih državah po Evropi
Če si samo pogledamo posnetke ukrepanja policije v drugih mestih po EU (Parizu, Londonu, Berlinu), lahko kaj kmalu vidimo, da policija ukrepa precej ostreje, kot je to mogoče videti pri nas.  Nekdanji minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak, ki velja za dobrega poznavalca dela policije, je za naš medij glede ravnanja policije ob neprijavljenih shodih na podlagi javno dostopnih podatkov in fotografij, objavljenih v medijih, med drugim povedal, da bi pričakoval bolj odločno delo policije. “Glede na dogajanje pa ocenjujem, da so policisti zabeležili številne kršitve javnega reda in miru, pa tudi kazniva dejanja. Ob tem seveda ne morem mimo vloge tožilstva in sodstva, ki bosta upam da tovrstne kršitve tudi ustrezno sankcionirala,” je dejal. Premier Janez Janša  je izpostavil prepričanje, da očitno vodstvo policije v Ljubljani ni sposobno preventive, minister Hojs pa je v izjavi za Planet TV dejal, da bi po njegovo policija morala vdor protestnikov na obvoznico preprečiti z večjo fizično agresijo in aktivnostjo.

Foto: STA

Človek bi nedvomno pričakoval, da bi se tudi v Sloveniji s tistimi, ki rušijo ustavno ureditev države, ravnalo podobno kot v drugih evropskih državah. Ko pristojne institucije ne odreagirajo, smo namreč priča nadaljevanju aktivnosti, ki pa lahko privedejo do velike škode, saj so protesti izjemno nepredvidljivi. Tega pa si najverjetneje nihče ne želi. Eno je prijaviti protest, kjer je organizator znan. Organizator je namreč v tem primeru zadolžen za zagotavljanje javnega reda in miru, pri tem pa ta sodeluje s policijo. Nekaj povsem drugega pa je, da se greš neprijavljeni protest na račun davkoplačevalcev, kjer lahko kaj hitro pride do kaosa. Če se ne bi brezglavo toleriralo petkovih protestov iz tedna v teden, kjer se je kurilo lutke, grozilo s smrtjo itd., verjetno danes ne bi bila priča tovrstnim protestom.

Nina Žoher