fbpx

V Veliki Britaniji ugotovili, da zaostreni ukrepi delujejo: želijo se izogniti karanteni po celotni državi in rešiti gospodarstvo!

Po mnenju Britancev bi uvedba še strožjih ukrepov v Veliki Britaniji popolnoma uničila britansko gospodarstvo. (Foto: epa)

Z eno največjih raziskav o stanju s koronavirusom v Veliki Britaniji, so ugotovili, da se je vrednost R znižala iz 1,7 na 1,1. Število R je podatek, ki pove, koliko oseb okuži določena okužena oseba. Glede na rezultate predvidevajo, da so omejevalni ukrepi prispevali k počasnejšemu širjenju novega koronavirusa. Z omenjenimi ukrepi bi se tako lahko izognili karantenam po celotni državi. Oblast se s tem sicer ne strinja, a dovoljuje možnost, da na problematiko pogledajo širše in poskusijo zajeziti virus in obenem ohraniti gospodarstvo. 

Opozorila o možni novi nacionalni karanteni s strani premierja Borisa Johnsona so bila postavljena v dvom, saj so v eni največjih raziskav ugotovili, da se prenos koronavirusa v Veliki Britaniji umirja. Glede na rezultate raziskave so še ugotovili, da je pravilo lokalnih karanten delovalo pozitivno, saj je po najnovejših podatkih vrednost R padla iz 1,7 na 1,1. Vendar direktor Imperialnega kolidža, ki je opravil raziskavo pravi, da so te ugotovitve še bolj okrepile potrebo po zaščitnih ukrepih za pomoč pri “gašenju” virusa, je poročal Daily Mail.

Na eni strani si želi britanska oblast sprejeti še strožje ukrepe, čemur pa se Britanci upirajo, saj pravijo, da bi dodatni omejevalni ukrepi še bolj opustošili že načeto gospodarstvo. Te ugotovitve pa so v nasprotju s trditvami premierja Johnsona in zdravnikov kot sta Chris Whitty in Sira Patricka Vallancea, ki so za javnost povedali, da gre epidemija v napačno smer. Johnson je pri tem zanikal vsakršne pritiske s strani konzervativnih strank, da bi spremenil strategijo in ohranil delovna mesta.

Britanski premier Boris Johnson bi rad uvedel še strožje ukrepe, s čimer pa se Britanci ne strinjajo (Foto: epa)

Po mnenju kritikov naj bi bil zadnji nabor omejevalnih ukrepov, kot sta nacionalne omejitve in policijska ura po 10. uri zvečer, popolnoma neučinkovit. Po njihovem mnenju takšne poteze uničujejo podjetja in kršijo državljanske svoboščine. Zaradi vsega omenjega se je britanska vlada odločila na stvar pogledati širše in pridobiti informacije iz različnih področij. Strokovnjaki so najbolj zaskrbljeni nad naraščajočim številom bolnikov v bolnišnici, saj se število hospitaliziranih na žariščnih točkah vztrajno povečuje, a so še vedno na nižji ravni kot aprila. Zato pravijo, da bi morali vsaj na tistih območjih kjer je razširjenost virusa največja, uvesti še strožje omejevalne ukrepe, s čimer bi lahko omejili tudi število hospitaliziranih ljudi.

Širjenje virusa se je pričelo umirjati, a še vedno beležijo rekordno število okužb
Stopnja okuženosti med Britanci pada, a še vedno je okužen vsak dvestoti Britanec, je ugotovilo Ministrstvo za zdravje. Virus se vse bolj širi med mladimi, severozahod države pa postaja epicenter epidemije. “Čeprav po naših najnovejših ugotovitvah vidimo, da se rast novih primerov upočasnjuje in je vidno, da prizadevanja za nadzor nad okužbami delujejo, imamo še vedno največjo zabeleženo razširjenost virusa do sedaj,” je poudaril direktor programa Šole za javno zdravje, na Imperialnem kolidžu Paul Elliot. “To krepi potrebo po zaščitnih ukrepih za omejevanje širjenja bolezni in njihovo spoštovanje s strani javnosti, ki bodo ključnega pomena za zmanjšanje nadaljnjih pomembnih bolezni in izgub zaradi koronavirusa,” je še poudaril.

Sara Kovač