fbpx

V Veliki Britaniji vsako leto novih 70 tisoč ilegalnih migrantov, število ilegalcev že preseglo milijon ljudi

Slika je simbolična (Foto: Twitter)

Število ilegalnih migrantov v Veliki Britaniji se vsako leto poveča za 70 tisoč.  Število ilegalcev naj bi že preseglo milijon ljudi, če pa ne pride do sprememb, bodo te številke samo še rasle. Za zajezitev migrantskega navala predlagajo poostritev mejnega nadzora ter uvedbo osebnih izkaznic.

Poročilo, ki ga je izdala organizacija MigrationWatch, je razkrilo, da se število nelegalnih migrantov v Veliki Britaniji vsako leto poveča za 70 tisoč. Ta številka po poročanju Daily Maila vključuje tujce, ki jim je potekel vizum, prosilce azila, katerih prošnja je bila zavrnjena, ter migrante, ki so se pretihotapili v državo.

Ta zaskrbljujoča številka ne vključuje vseh kriminalcev, ki so se izognili deportaciji, teh naj bi bilo v državi vsaj milijon. Po zadnjih ocenah britanskega notranjega ministrstva, ki so bile objavljene leta 2001, je bilo število ilegalnih migrantov v državi takrat 430 tisoč.

Predlagan ukrep: uvedba osebnih izkaznic
Pri MigrationWatch so statistike označili za škandalozne. Namreč, notranje ministrstvo vztraja, da je nemogoče določiti natančno število ljudi, ki bivajo v državi nezakonito. Nekdanji direktor urada za priseljevanje David Wood je lansko leto vseeno priznal, da je v državi več kot milijon ilegalnih migrantov, ki jih po njegovih trditvah ne bodo nikoli uspeli deportirati.

Ilegalni migranti za vstop v Veliko Britanijo uporabljajo tovornjake. (Vir: Twitter)

Raziskovalci ocenjujejo, da je vsako leto okoli 83.600 posameznikov, ki prekoračijo rok vizuma, še 12.850 jih pride v Veliko Britanijo ilegalno in 8.500 zavrnjenih prosilcev za azil nikoli ne odide. To pomeni, da je brez dovoljenja v državi vsako leto 104.950 novih migrantov, od katerih jih letno deportirajo samo 35 tisoč. Iz tega razloga so ministrstvu predlagali povečanje sredstev v vrednosti več kot 112 milijonov evrov, s katerimi bi lahko povečali število centrov za pridržanje in uvedli osebne izkaznice.

Ivan Šokić