fbpx

V Venezueli bodo socialisti na oblasti še najmanj do leta 2019

Nicolas Maduro. (Foto: STA)

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je z imenovanjem podpredsednika poskrbel za nasledstvo vodenja države. Za to mesto je izbral 42-letnega El Assaimija, ki je bil v času Madurovega predhodnika Huga Chaveza minister za notranje zadeve in pravosodje. Na podpredsedniškem stolčku bo nasledil Aristobula Isturiza, ki je bil na položaju od januarja lani. S tem imenovanjem je venezuelski predsednik Nicolas Maduro poskrbel za nasledstvo, če ga bodo odstavili.

Nicolas Maduro je Tarecka El Aissamija imenoval za izvršnega podpredsednika, da bo v letih 2017 in 2018 lahko prevzel položaj s svojo mladostjo, z izkušnjami, s predanostjo in pogumom. Politične izkušnje ima, saj je bil v času predsedovanja Huga Chaveza minister za notranje zadeve in pravosodje. Opozicija krivi Madura za katastrofalne gospodarske razmere v nekoč cvetoči z nafto bogati državi, ki se sedaj sooča z resnim pomanjkanjem osnovnih življenjskih potrebščin ter si že dlje časa prizadeva za razpis referenduma o njegovi odstavitvi.

Opoziciji v Venezueli zaradi številnih ovir oblasti ni uspelo doseči, da bi bil referendum izveden pred 10. januarjem, da bi v primeru Madurovega poraza na njem Venezuelci šli na predčasne volitve. Zgodba se je torej obrnila v drugo smer. Če bo dejansko Maduro na referendumu izgubil, bo po ustavi njegov mandat končal podpredsednik, saj so volitve lahko razpisane le, če do odpoklica pride v prvi polovici šestletnega predsedniškega mandata. Socialisti so si vladanje zagotovili še vsaj do leta 2019. 

B. J., STA