V Venezueli bodo socialisti na oblasti še najmanj do leta 2019

Nicolas Maduro. (Foto: STA)

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je z imenovanjem podpredsednika poskrbel za nasledstvo vodenja države. Za to mesto je izbral 42-letnega El Assaimija, ki je bil v času Madurovega predhodnika Huga Chaveza minister za notranje zadeve in pravosodje. Na podpredsedniškem stolčku bo nasledil Aristobula Isturiza, ki je bil na položaju od januarja lani. S tem imenovanjem je venezuelski predsednik Nicolas Maduro poskrbel za nasledstvo, če ga bodo odstavili.

Nicolas Maduro je Tarecka El Aissamija imenoval za izvršnega podpredsednika, da bo v letih 2017 in 2018 lahko prevzel položaj s svojo mladostjo, z izkušnjami, s predanostjo in pogumom. Politične izkušnje ima, saj je bil v času predsedovanja Huga Chaveza minister za notranje zadeve in pravosodje. Opozicija krivi Madura za katastrofalne gospodarske razmere v nekoč cvetoči z nafto bogati državi, ki se sedaj sooča z resnim pomanjkanjem osnovnih življenjskih potrebščin ter si že dlje časa prizadeva za razpis referenduma o njegovi odstavitvi.

Opoziciji v Venezueli zaradi številnih ovir oblasti ni uspelo doseči, da bi bil referendum izveden pred 10. januarjem, da bi v primeru Madurovega poraza na njem Venezuelci šli na predčasne volitve. Zgodba se je torej obrnila v drugo smer. Če bo dejansko Maduro na referendumu izgubil, bo po ustavi njegov mandat končal podpredsednik, saj so volitve lahko razpisane le, če do odpoklica pride v prvi polovici šestletnega predsedniškega mandata. Socialisti so si vladanje zagotovili še vsaj do leta 2019.

B. J., STA

 • Orel Pravice

  Maduro, prvo daj ljudstvu nazaj wc papir, potem pa nadaljuj s tvojo “revolucijo”. Aja tvoja družina je v Ameriki v zaporu zaradi preprodajanja drog preko Miami-ja, čist tko, če se ti ne oglasijo.

 • pajot

  Tareck El Aissami. Pljunuti musliman.

 • Olga

  To je pa socializem s “človeškim obrazom”! Revščina na vsake koraku, oni pa trdijo, kako so fajn! A NI podobno tudi pri nas?!!
  Ali se v Rusije tako ne izmenjujeta Putin in Medvedjev?!

 • garfi

  pri nas do konca Slovenije, če bo šlo tako naprej

 • janez.pokoncni

  Velike razlike med socializmom in socialno državo v kombinaciji z državnim kapitalizmom, kar se gremo v Sloveniji, niti ni. V bistvu je sploh vprašanje kaj je slabše. Glede na to, da smo se samo v zadnjih 8 letih zapufali za krepko preko 20 miljard in to skoraj izključno zaradi sranj z državnimi firmami in JS … stvar debate.

  • xtc

   Počakaj malo že delajo nove štiri miljarde::

 • xtc

  Komunizem in socializem in njuni voditelji gredo z oblasti le z nogami napreje in seveda orožjem_žal je to kruta realnost in resnica:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!