fbpx

V Venezueli volijo nov parlament

Foto. epa

Glede na javnomnenjske raziskave ima opozicija v Venezueli po 16 letih možnost za večino v parlamentu. Razmere v državi z največjimi zalogami nafte na svetu so zaradi globoke politične in gospodarske krize več mesecev napete, zato obstajajo bojazni, da se bodo volitve končale z nasiljem, morda celo državnim udarom.

Opozicija je z zavezništvom Omizje za demokratično enotnost po oceni opazovalcev enotna kot že dolgo ne. V primeru zmage so že napovedali, da bodo prihodnje leto pripravili referendum o odstavitvi predsednika države Nicolasa Madura.

Zmaga konservativcev v Venezueli bi bila hkrati tudi pokazatelj, da se obdobje levičarskih politikov v Južni Ameriki počasi končuje, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Če ne bo Madura, se bo “država pogreznila v brezno”?
Maduro, ki je nasledil dolgoletnega predsednika Huga Chaveza, je tri dni pred volitvami na zborovanju pred več sto tisoč privrženci v prestolnici Caracas dejal, da bodo parlamentarne volitve prinesle odločitev, ali bo država nadaljevala sedanjo pot ali pa se bo “pogreznila v brezno”.

Konservativni opoziciji je očital “antipatriotizem in korupcijo”. Opozicijski politiki si po njegovih besedah želijo politiko samo za elito in se ne nameravajo boriti za izobraževanja, infrastrukturo in nova stanovanja.

Hkrati je volivce pozval, naj na volitvah “podelijo lekcijo imperializmu”. Svoje privržence je pozval, naj najmanj deset rojakov prepričajo, da bodo glasovali za socialiste.

V. V., STA