fbpx

V Zagrebu množični protesti v podporo svobodi govora in televiziji Z1

Foto: Twitter

Na ulicah Zagreba se je zbrala velika množica podpornikov televizije Z1. Protestirali so proti odločitvi Sveta za elektronske medije, ki je ocenil, da je urednik in voditelj oddaje Markov trg Marko Jurič kršil zakon o elektronskih medijih. “Dovolj je bilo enoumja,” je bil samo eden od transparentov protestnikov.

Pred dnevi je hrvaški svet za elektronske medije odločil, da bodo zaradi spodbujanja sovraštva in diskriminacije lokalni televiziji Z1 začasno prepovedali oddajanje. Televizija je to prepoved dobila zaradi izjave novinarja Juriča o pravoslavnih duhovnikih: “Pazite, da ne bo kakšen izmed četniških vikarjev priletel iz cerkve in po svoji navadi izvedel svoj krvavi pokol.”

Voditelji televizije so bili provokativni
Voditelja televizije Z1 Velimir Bujanec in Marko Jurič sta šla v zgradbo Agencije za elektronske medije in se tam sestala s predsednico sveta Mirjano Rakić. Provokativno sta ji prinesla četniške kape, za katere sta trdila, da so jima jih dale posiljene ženske iz Vukovarja. S tem sta hotela pokazati, da njune trditve o pravoslavnih grozodejstvih držijo, še poroča Jutarnji list.

Transparenti v podporo svobodi govora
Demonstranti so v glavnem protestirali proti omejevanju svobode govora in proti dvojnim standardom politike. V zraku so plapolale hrvaške zastave, med najbolj odmevnimi transparenti pa so bili “Dovolj je bilo enoumja”, “Komunizem je enako fašizem” in “Stop četnikom na Hrvaškem”.

A. R.