V Zagrebu ob navzočnosti političnega vrha pokopali 294 žrtev partizanski zločinov iz 2. svetovne vojne – Kdaj bodo v Ljubljani s pobitimi Romi enako storili Šarec, Pahor in Janković?

Partizani so žrtve poklali na okruten način med majem in avgustom leta 1945. foto: Župa Gračani.

Ob Evropskem dnevu spomina na žrtve nacizma in stalinizma, ki so ga nekateri v Evropi obeleževali kar celoten minuli konec tedna, so se na sosednje Hrvaškem zavili v črno, saj so v Gračanih, najbolj severnem predelu Zagreba, pokopali posmrtne ostanke 294 žrtev partizanskih zločinov in Druge svetovne vojne. T.i. Partizanski zločini v Gračanih označujejo masovne poboje, ki so jih titovi partizani zagrešili med majem in avgustom leta 1945. Pogreb je potekal ob navzočnosti skoraj celotnega političnega vrha Republike Hrvaške, saj so bili prisotni predsednika Kolinda Grabar-Kitarović, predsednik Sabora Gordan Jandroković, minister hrvaških braniteljev Tome Medved in župan Zagreba Milan Bandić.

Hrvati se pokola na Gračanih spominjajo kot izjemno srditega in krutega; razmesarjena trupla stotin žrtev, ki so jih partizani pobili, so pustili ležati raztreščene po gozdovih in poljih, zgodovinarji opisujejo podobe razrezanih glav, rok in nog, pa tudi odrezanih spolnih organov, psi, izrezanih src in maternic.

Po koncu druge svetovne vojne so jugoslovanski komunisti v okolici Gračanov številne t.i. državne sovražnike (civilisti in ujeti hrvaški ter nemški vojaki) likvidirali brez sojenja. Zgodovinarji ocenjuje, da je bilo na severu Zagreba, pa tudi na področju Sestina ubitih na tisoče žrtev. Izkop žrtev se je začel leta 2012, ko so grobove postavili 134 žrtvam pokola. Leta 2013 so s pokopom prenehali in ga nadaljevali leta 2018, ko je k zadnjem počitku leglo dodatnih 265 žrtev.

Kolinda Grabar Kitarović. Foto: Župa Gračani.

Foto: Župa Gračani.

Josip Broz Tito vodji klavcev, generalu Đoku Jokanoviću, leta 1951 podelil častni naziv “ljudskega heroja”

Množične pokole je zagrešila 6. liška proletarska divizija “Nikola Tesla” pod poveljstvom generala Đoke Jovanovića, ki je leta 1951 dobil najvišje jugoslovansko državno odlikovanje “red ljudskega heroja”. V pokolih je sodelovala tudi milica, pa prostovoljci iz območja Zagreba, ki so se pridružili komunističnemu zločinu. Žrtve so pobili takoj za naselji, na začetku Naravnega parka Medvednica. Po navedbah prič so bile med žrtvami tudi ženske in otroci, nekateri so bili zvezani z žico, del so jih postrelili, del pa zaklali.

Foto: Župa Gračani.

Foto: Župa Gračani.

Veliki mainstream mediji na Hrvaškem sicer o dogodku niso poročali obširno, medtem ko so ga slovenski dobesedno spregledali, čeprav je šlo za odmevno slovesnost z visoko politično udeležbo. Evropski dan spomina na žrtve nacizma in stalinizma je v Sloveniji minil v luči poenotene obsodbe prvega totalitarnega režima, medtem ko je leva politična struja pri težko pričakovani obsodbi komunističnih zločinov spet zamižala na oba očesa. Če se je o tem že razpravljajo, se je izključno ideološko pravilno, kot denimo propadli LDSov funkcionar Roman Jakič na Twitterju, ko je javno zanikal, da bi bila zmaga partizanov lahko kakorkoli kompromitirana.

Priznanja slovenskih levičarjev še ne bo, Roman Jakić govori o čistem in častnem boju partizanov
“Kompromitirano? Partizanski boj je bil čist in časten. Izbojevali so svobodo, da lahko zdaj vi in jaz razpravljava v slovenskem jeziku in živiva v svoji domovini. In zato je potrebno pogumem upor partizanov zoper fašiste in naciste ter njihove domače kolaborante slaviti. Pika,”
je zapisal Jakić in namenoma zamolčal, kako nečastno in umazano so partizani klali v Sloveniji in na sosednjem Hrvaškem takoj po vojni.

V teh dneh je bilo spet aktualno tudi vprašanje pokopa pokojnih Romov na Žalah v Ljubljani. Rome so pobili v času druge svetovne vojne, a enotne moralne obsodbe genocida, ki so ga partizanske enote izvedle med letoma 1941 in 1945, še vedno ni. Še več, Mestna občina Ljubljana je že vsaj štirikrat doslej zavrnila to možnost. Medtem, ko se je v Zagrebu v petek zbral sam hrvaški politični vrh, ostaja pravica Romov do dostojnega pokopa, na katerem bi bili navzoči tudi Marjan Šarec, Borut Pahor in Zoran Janković, samo pobožna želja.

Tibor Ferk

 • Amerikanc

  Tega Slovenci ne bomo doživeli, ker Šarcisti niso sposobni podpisati niti evropske deklaracije o obsodbi vseh treh, na naši zemlji, škodljivih totalitarizmov. Tega od reciklirane vlade starih partijcev, niti ne pričakujem.

  • 12345

   Mogoče se motiš.
   Lahko se zgodi v primeru, da bi jim to koristilo , da Janša ne pride na oblast.

 • if

  Slovenski vladajoči neokomonisti so aprila 2009 v evropskem parlamentu preko vseh svojih evroposlancev glasovali ZA resolucijo o totalitarizmih:
  Mojca Drčar Murko (LDS) in Jelko Kacin (LDS); Aurelio Juri (SD).

  Preko vseh svojih evroposlancev je ZA glasovala tudi slovenska opozicija 2009:
  Romana Jordan Cizelj (SDS) in Miha Brejc (SDS); Ljudmila Novak (NSi) in Alojz Peterle (NSi)

  V evropskem parlamentu je glasovanje dalo sledeči rezultat:
  ZA 554 glasov (v tej številki so zajeti glasovi vseh zgoraj navedenih slovenskih evroposlancev 2009), PROTI 44 glasov, VZDRŽANIH 33 glasov.
  87,8% evroposlancev je plebicitarno podprlo obsodbo vseh treh totalitarizmov, med njimi tudi slovenska poltika preko svojih zgoraj navedenih evroposlancev.

  Kdo so torej Roman Jakič in njemu nazorsko enaki neokomunisti?
  Neokomunisti, ki zagovarjajo komunstični režim in posledice kljub temu, da ga je njegova LDS 2009 z glasovanjem ZA resolucijo postavila na pozicijo enakosti s fašizmom in nacizmom.

  • SIMON ROZIC

   Roman Jakič je še vedno v hosti, in čaka na Šarčevega zajca ali na
   kakšno dobro delovno mesto v vladnih ali nevladnih krogih….

   • zokispoki

    Roman se je v hosti prelevil v divjega prasica, in samo caka na komando iz murgelj !

 • gabrijelobid

  Nam pa so v šoli prali možgane o Titovih komunistih z razlaganjem oziroma z lažmi o teh klavcih.

 • Franjo Trojner

  Če vzamemo na znanje povedano od mnogih komunajzerov, ki še danes javno govorijo: ” še premalo smo jih pobili”, res ni za upati, da bi tudi pri nas v Sloveniji, tako kot v Zagrebu ob navzočnosti političnega vrha pokopali 294 žrtev partizanskih zločinov iz 2. svetovne vojne. Kdaj bodo v Ljubljani s pobitimi Romi enako storili Šarec, Pahor in Janković? Ne verjamem, da bi se kaj takega lahko dogodilo, vsaj dokler je politična levica na oblasti. V Sloveniji žrtve divjanja od zmage pijanih partizanov še vedno ostajajo zamolčane na kraju svojih morišč in teh je do sedaj odkritih več, kot 600! In nič ne kaže, da bodo v doglednem času peitetno pokopane v svojem grobu.
  Dejstvo je, da so etika, morala in vladavina prava, te naše prostore zapustile aprila in maja davnega leta 1945 in nič ne kaže, da bi se lahko kmalu vrnile. Ma dokler DZ ne sprejme, potrdi resolucijo komisije sveta EU, ki obsoja in izenačuje vse tri totalitarizme, fašizem, komunizem in navizem, čemur kučan z vso levo poliitično elito na oblasti javno naporutuje kaj drugače, kot je tudi ne more biti. Upam, da razumete , da Sloveniji o pravni državi ne moremo govoriti, doker zverinsko in izvensodno pobite žrtve divjanja komunizma niso peitetno pokopane, njihovi krvniki tako živi, kot mrtvi pa za storjene zločine obsojeni, komunizem pa, kot fašizem in nacizem postavljen med vsega obsojanja vredne zločinske totalitarizme.

  • Lustrator

   “Sloveniji o pravni državi ne moremo govoriti, doker zverinsko in
   izvensodno pobite žrtve divjanja komunizma niso peitetno pokopane,”

   Dokler se to ne zgodi, ne moremo o Sloveniji govoriti niti o CIVILIZIRANI državi, kaj šele pravni. O pravni pa se lahko pogovarjamo, ko bodo raziskani VSI komunistični zločini, njihovi storilci pa javno objavljeni in sodno obravnavani v skladu z zakonodajo. In seveda, ko bo nakradeno premoženje potomcev komunističnih klavcev do zadnjega centa izplačano potomcem žrtev. Daleč, daleč smo še od tega. Za začetek moramo postati sploh neljudožerska civilizirana družba, ki spoštuje svoje mrtve – kar se tega tiče, so slovenski komiji (s tem ne mislim zgolj na politični vrh, ampak skoraj 3/4 slovencljev, ki so jih izvolili) nekje na nivoju Isisa in Boko Haram.

   • Franjo Trojner

    Da, žel res je kar ste zapisali in kar ugotavljava oba. Žalostna je podoba današnje Slovenije in veliko razočaranje državljanov zelo očitno. Takrat leta 1991 smo verjeli, da bo nova demokratična oblast v prvi samostojni državi kivice popravila. Da bodo komunusti za vse storjene zločine in ostale storjene svinjarije svojemu in tujim narodom najstrožje kaznovani. Pa se od tega ni dogodilo nič, še lustracijo so vsi tisti, ki bi morali biti lustrirani, dobesedno zminirali.
    Čeprav veljavna USTAVA vsako oblastno čaščenje, poveličevanje totalitarnega Titovega komunističnega režima opredeljuje, kot kaznivo dejanje, so totalitarni simboli še dandanes vseprisotni, spomeniki postavljeni v čast komunizmu in komunističnih veljakov, pa še nas kr naprej strašijo iz prav vsakega eka. Kar je samo dokaz več, da je vladavina prava in z njo vred demokracija v Sloveniji izredno šibka. In zelo nazoren dokaz, da komunisti s sestopljenjem iz oblasti nikoli niso mislili resno in vladavina prava ter z njo demokracija nista imeli nikoli prave možnosti za uspeh. Kar potrjuje tudi kučanovo javno nasprotovanje resuluciji komisije sveta EU, ki obsoja in izenačuje vse tri totalitarizme, poleg fašizma in nacizma tudi komunizem. Resulucijo je spisal antikomunist, demokrat g. Vaclav Havel in potrdila velika večina parlamentov EU, samo naš DZ še ne, ker ji kučan in z njim levičarji ostro nasprotujejo.
    Edino v čem se ne strinjava, je vaša zapisana trditev, da je 3/4 slovenceljev komijev. Ljudje, še posebej zelo revni so oropani vsake prave možnosti, da bi jim v kratkem lahko bilo bolje in teh je v Sloveniji okoli 400 000 ne verjame več nikomur in ti prav tako, kot tisti, ki so razočarani nad ravnanji Slovenske oblasti na volitve več ne hodijo. Ker ne verjamejo, da z odhodom na volitve lahko kaj bistvenega spremenijo. Žal se je njihovo prepričanje potrdilo po zadnjih parlamentarnih volitvah, ko v prav vseh volilnih enotah zmagal zmagovit program mogočne domoljubne stranke SDS, pa zaradi nedemokratičnega izključevanja micenih luzerskih levih strančic ni mogel biti realiziran in tako poraženci volitev še naprej sestavljajo in vodijo vlado.
    Sam se sicer ne dam in se volitev redno udeležujem, moram pa priznati, da vse skupaj postaja zelo depresivno, saj se zelo očitno levičarjev po demokratični poti na volitvah ne da premagati, ker vedno igrajo nepošteno. Pol so tu še levičarjem servilni mediji, ki poskrbijo, da je volilna tekma vedno v škodo desnih strank. Tudi merjenja priljubljenosti strank in politikov, ki jih levici servilni mediji, kot papige ponavljajo vsak dan, so vedno prirejena tako, da vodijo na njih levičarji, za desnico pa je rezrvirano dno. Sam ocenjujem, da se volitev redno udeležuje skoraj vedno enako število volilcev in ti vedo zakaj koga z oddanim glasom podprejo.Razočarani pa ostanejo doma in del njih vsake toliko časa nesede kakšni novi istant stranki, novemu obrazu, ki jim jih, kot mesije ponujajo levici servilni mediji po naročilu stricev in tet iz ozadja, katerim se rep vleče globoko v totalitarne čase.
    Nato sledi novo razočaranje in na naslednjih parlamentarnih volitvah jih na volišča več ni.
    Takšna je danes naša realnost, ljudje so nad SLOVENSKIMI POLITIKI generalno razočarani, res pa je tudi, da smo demokracije nevajeni in marsikdo ne ve, da so volitve praznik demokracije.

    • Lustrator

     V tvojem zadnjem stavku se skriva jedro mojega bistva, ko sem omenil tistih 3/4 slovencljev; Volitve in referendumi so PRAZNIK DEMOKRACIJE in njen najosnovnejši instrument. Brez volitev ni demokracije in obratno, kar pomeni, da je udeležba na (regularnih!) volitvah premo sorazmerna z demokratičnostjo države. Ljudje, ki ne hodijo na volitve, s tem kažejo svoj bodisi skeptičen ali pa celo načelno sovražen odnos do demokracije, kar jih avtomatično dela NEDEMOKRATE – brez kakršnegakoli pardona! In glede na to, da Slovenijo že 70 let vodi ena in ista komunistična partija, abstinenti preko vzdrževanja statusa quo, hote ali nehote SODELUJEJO v njihovi agendi in so pravzaprav njihov paradni konj – komunizem namreč lahko nesmrtno cveti le v nekritičnih, apatičnih družbah, kjer vsak vidi le do konca svojega nosu.

     In ja, tudi “desničar”, ki je zaradi 70-letne nespremenjene scene postal depresiven in prenehal hoditi na volitve, je del problema in ne rešitve. Sam si ne more več upravičeno reči ne desničar, ne demokrat.

     • pajot

      Mogoče pa bo kdaj bolje,ko bomo nehali deliti ljudi na desničarje in levičarje. dajmo jih deliti na poštene in nepoštene.
      Komunisti so zastrupili narod z mnogoletnim ponavljanjem,da je desnica škodljiva,nenapredna in nazadnjaška. Levica pa je biser naprednjaštva.
      Izkazalo se je,da je edino pomembno,če si pošten.
      Moja mama,bog ji daj miren pokoj,je bila poštena. In jaz ji sledim na njeni poti.
      Pritlikavec iz južnega dela Ljubljane ni sledil svoji materi.

     • Lustrator

      Se strinjam, a najprej je potrebno razčistiti pojme;
      1. V Sloveniji imamo 2 glavna politična pola: demokrate in totalitarce (komuniste)
      2. Delitev levo-desno obstaja samo ZNOTRAJ demokratičnega pola. Če si torej komunist, ne moreš biti ne lev ne desen, ker že v osnovi preziraš pluralnost mnenj in verjameš v totalitarno plansko ureditev države do najmanjšega detajla.
      3. Levičar (pri nas jih ni) je teoretično lahko pošten človek, komunist pa to že v sami osnovni NE MORE BITI, ker je komunizem sam po sebi zločinski sistem že v svojem teoretičnem konceptu. Pošten komunist je podobno protislovje kot miroljubni musliman – lahko si bodisi seno ali drugo, ne moreš pa hkrati biti oboje.

    • joza joza13

     Poskusi sam ugotoviti, zakaj je premik NSI proti sredini dober?

   • Hribouc

    Skupaj s skorumpiranimi idioti !

    Šarac, dopoldan pri Maši, popoldan na partizanski proslavi morilcem ! Shizofrenija norosti!

    Poglej kaj dela NSI – ne komentiram, samo rečem – blazni skorumpiranci!

  • Hribouc

   Dežman je že zdavnaj zapisal, da je tako, kot pišemo že leta!

   Ne, 600!
   Čez 700 partizanskih morišč !

 • JANEZ GUS

  Hrvaška je kulturna EU država,mi pa smo EUkomunistični -kučanistični izrodek in od tega izrodka ne moreš pričakovati kulture,a da še poznaš,kako se je ta stvor vzgajal,na zločinh,lopovščini,laži,kučanizmu,ti je vse jasno.

 • Lustrator

  Niti ena, ampak res niti ena sama stvar v partizanski komunistični revoluciji pod krinko “upora proti okupatorju”, ni bila čista. Od ustanoviteljev, do metod, ciljev in posledic – vse je moralno kompromitirano do obisti in je učbeniški primer POPOLNE izdaje domovine: državni udar in genocid nad lastnim narodom za prevzem oblasti v času zunanje ugroženosti. Nižje od tega preprosto ne gre.

  • if

   Bravo Lustrator. Podlost do absolutnega dna.
   Pri tem je problematično dejstvo ohranjanja laži in podlosti kot norme za razvoj v prihodnost.

  • Hribouc

   SISTEMSKA NAPAKA dragi Lustrator! V satanističnem Udbokučanizmu gre še nižje Lustrator!

   Komunisti- Rdeči Fašisti so postali Antifašisti in vladaju noremu Ljuctvu dalje tako kot je Churchill napovedal takoj po vojni!

   On je vedel!

   KOMUNISTI SO BILI LETA DOLGO PARTNERJI IN ZAVEZNIKI Z NACISTI / FAŠISTI, ubijati in moriti ljudi na najstrahotnejše načine so se učili drug od drugega – potem so se zagrizli drug v drugega – NE POZABITE NIKOLI !

   Človeške pošasti, slabše od podivjanih živali tega sveta !

  • freddie69

   za nekoliko lepse jutro priporočam!
   https://youtu.be/1MxdKoiEa2Y
   in še to….. ponovno!
   prav zaradi vasega trapastega ozkokotnega gledanja na omenjene dogodke, blatenje ‘starega”, ki je sicer bil res barabin in vecnega (seveda zelo pristranskega) podgrevanja medvojnega dogajanja se spet odlicno prodajajo koledarji z njegovim ksihtom. prav v vsakem pajzlu gleda z v posmeh nam ki nismo “njegovi”. druga svetovna nam je bila vsiljena. niso je izumili partizani. ustaški zločini so veljali še za okupatorje za nesprejemljivo krute. po vojni je seveda prišlo do “odmazde” nekateri manijaki so pozverinili. ampak prvinska pozitivnost upora proti okupatorju ostaja.

   • Lustrator

    V redu, pa pojdiva za dobro jutro na prafaktorje razgraditi tvoja protislovja;

    1. “prav zaradi vasega trapastega ozkokotnega gledanja na omenjene dogodke”
    Povej mi kaj od zapisanega je ozkogledno in kaj trapasto.
    2. ” blatenje ‘starega”, ki je sicer bil res barabin”
    Torej priznavaš, da je bil barabin, a obsojaš obsodbo njegovih zločinov in ciljev?? Se zavedaš, da si s tem enako moralno kompromitiran kot morilec sam?
    3.”spet odlicno prodajajo koledarji z njegovim ksihtom”
    Ne, koledarji z njegovim ksihtom se odlično prodajajo ker;
    – javnost še vedno ni seznanjena z zgodovinsko resnico o njem, partizanstvu, zaveznikih, domobranstvu, pravzaprav o praktično vsej zgodovini od Kristusovega rojstva (po partijsko: našega štetja)
    – vsi ti zločini še niso doživeli sodnega epiloga in desettisoče ostarelih partizanov niso spravili za rešetke, udbovcem, politkomisarjem in ostalim partijcem pa pobrali vso takrat nakradeno premoženje
    – so bili in so še vedno ti zločini celo nagrajevani in slavljeni
    – imaš v javnosti še vedno ogromno prestrašenih revic in vsegliharjev tvojega kova, ki o tem NE govorijo
    4. “nam ki nismo “njegovi”.”
    Prav nič v tvojem komentarju ne nakazuje, da bi te to kakorkoli motilo.
    5. ” druga svetovna nam je bila vsiljena. niso je izumili partizani.”
    Drži in ne drži. 2. svetovno vojno so nam vsilili angleži, a bi bile njene posledice minorne, če komunisti ne bi ravno v obdobju največjega kaosa (brezvladja) pričeli s sistematičnimi terorističnimi napadi, ki so se stopnjevali v genocid in državni udar. Verjemi; če Nemci ne bi napadli Sovjetov, do komunističnega “upora” ne bi nikoli prišlo (do 22.6. so bili nacisti in komunisti še zavezniki!) in posledično ne bi bilo ne posledic med, niti po vojni.
    6. “ustaški zločini so veljali še za okupatorje za nesprejemljivo krute.”
    Kakšno zvezo ima to s čimerkoli kar sem zapisal? legitimnost razlogov za nastanek vzpon ustaštva nekateri poznamo, drugi pač ne, o njihovih zločinih pa se je razpisovala izključno nasprotna (“zmagovalna”) stran, ki ji navkljub sistemski zlaganosti, mirno nasedaš in s tem kompenziraš zverinsko divjanje komunistov, ki ni v ničemer primerljivo ne z nacisti, fašisti, ne z ustaši – ne kvantitativno, ne kvalitativno in to celo PO VOJNI (!!!)
    7. “po vojni je seveda prišlo do “odmazde” nekateri manijaki so pozverinili.”
    Še ena laž. Komunistični manijaki so pozverinili že takoj po pričetku vojne, ko so v zgolj enem letu zgolj na področju ljubljanske pokrajine poklali skoraj 1500 domačih civilistov – špico naroda, kar je bil sploh vzrok za (prepozno) ustanovitev vaških straž. Z zločinskim delovanjem so nadaljevali vso vojno, kjer niso prizanašali ne civilom, kraljevi vojski, otrokom, duhovnikom, starcem, ženskam in celo lastni posadki, kjer so brezkompromisno pomorili vse, ki niso brezpogojno sledili komunistični doktrini partizanstva.

    “ampak prvinska pozitivnost upora proti okupatorju ostaja.”
    Drži, le da z njim partizani niso imeli nobenega opravka oziroma so ga celo aktivno onemogočili preko sodelovanja z nacisti in ščitenjem njegovih transportnih poti tekom celotne vojne, posredovanjem spiskov za streljanje talcev (nekomunistov), posredovanje seznamov poveljniškega vrha kraljeve vojske, ki je za posledico pristal v delovnih in koncentracijskih taboriščih in nenazadnje Dolomitske izjave preko katere so komunisti VSE oblike odpora proti okupatorju zunaj okrilja partizanstva, razglasili za sovražne(!!!) Vključno s Tigrovci (ki so se proti fašistom DEJANSKO borili prvi v Evropi), ostanki kraljeve vojske (četniki) in zavezniki, ki so jih morali četniki in domobranci reševati pred partizanskim “uporom proti okupatorju”. Ta “upor” je šel celo tako daleč, da je Tito poslal Hitlerjevi administraciji prošnjo za sodelovanje pri preprečevanju izkrcanja zaveznikov na Jadranski obali, na kar se Hitler seveda ni odzval, saj Titove vojske ni priznaval.

    Prvinsko je bilo ja, pozitivno pa prav nič. Posledice štejemo v stotisoč nepotrebnih žrtvah poštenih Slovencev, sistemskem uničevanju slovenstva, vstopu v uničujoč totalitarizem (ki do neke mere traja še danes) in 70-letna stagnacija naroda – medtem ko so recimo okupatorji (poraženci) danes vzor demokracije, pravne države, gospodarske svobode in visokega standarda. Tvoje sprenevedavo opravičevanje težkega zločina za prozorno lažnive ideale je naravnost nagnusno in močno upam, da izhaja le iz popolnega nepoznavanja zgodovine, ne iz zlih namenov.

    PS; Hvala za video, poznam zadevo, na voljo jo imaš tudi v njižni obliki – močno priporočam; http://vseknjige.si/zgodovina/titova-velika-prevara-kako-je-tito-zavajal-churchilla/

    • freddie69

     značilno za pripadnike radikalne politike. žaljenje…. dvom o kompetentnosti sogovornika, o poznavanju zgodovine…. pa poskusim na tvoj način? dopuščam da je nesposobnost ali reciva nepripravljenost videnja pozitivne strani obdobja o katerem je govora posledica osebne izkušnje. pa vendar. v moji priponki je dejansko prikazan realen širom sveta in stroke (zgodovina seveda) uveljavljen pogled na medvojne in povojne dogodke. pitična skrajna desnica se trudi (seveda z namenom politične koristi) brezglavo prikazovati to obdobje kot obdobje vsesplošnega terorja. zadeva je passe dragi moji. mlade zanima prihodnost. in v posmeh vašemu trudu so torej visijo omenjeni ksihti.
     ps: del ki se nanaša na ustaštvo ni namenjen komentarju temveč članku. kar so počeli ti manijaki je obsojal celo okupator.
     za morebitno zbližanje in razmislek morda en book. avtor: eden s strani najinih rojakov rešen zavezniški pilot. bova ponosna na napisano?
     https://www.bookdepository.com/Hundred-Miles-Crow-Flies-Ralph-Churches/9780646391175

     • Lustrator

      Mi pojasniš kaj v mojem komentarju je bilo radikalnega ali neresničnega? Ne gre za nikakršne moje osebne izkušnje ali travme (za kar se lahko le zahvalim Bogu tako jaz, kakor vsi, ki bi bili deležni povračilnih ukrepov v nasprotni smeri), je pa res, da posledice posredno še kako čutim(o) še danes, v prihodnje pa jih bodo še prej, če resnica (na kratko povzeta v mojem zgornjem komentarju) končno ne pride na dan.

      Ne, tega obdobja ne želim prikazati kot “vsesplošni teror”, ker so bili njegovi nosilci jasno opredeljivi in na relativistično laž “vsi so klali” nikakor ne pristajam.Tvoje branjenje povojnih zločinov z medvojnim početjem ustašev ni le neokusno, ampak nesmiselno, saj iz konteksta jemlješ zgodbe, ki IMAJO kontekst – o katerem pač ne želiš vedeti ničesar, ker so za tvojo ideologijo še kako obremenilne. Tudi Stalin je recimo med vojno ostro opomnil Tita naj že vendar preneha s klanjem protikomunistov in civilov in se raje spravi na Nemce, pa se ti to ni zdelo smiselno omeniti. S ključno razliko, da je bil nastanek ustaštva (ki so kasneje sodelovali tudi s komunisti, mimogrede)sprovociran, medtem ko je bilo komunistično partizanstvo na naša tla nasilno uvoženo. Ustaši so se na sicer zločinske načine in preko prepovedane kolaboracije z okupatorjem borili proti srbizaciji Hrvaške in za lastno državnost, partizanstvo pa je imelo za cilj uničiti vse kar je najbolj sveto ne le Slovencu, ampak civiliziranemu Evropejcu: Bogu, vrednotam, kulturi, jeziku, privatni lastnini, narodu.

      Glede knjige, ki jo priporočaš; glede na to, da sem iz različnih virov prebral že precej dokumentiranih pričevanj z ravno nasprotno vsebino, me bo tvoja literatura zelo zelo težko prepričala v nasprotno. Apriori seveda ne morem zanikati, da bi imel kakšen angleški pilot lahko tudi drugačno izkušnjo od njegovih ostalih kolegov, z gotovostjo pa trdim, da je šlo tu za anomalijo, ne pa pravilo. Če bi partizansko poveljstvo to izvedelo, bi zagotovo ostro ukrepalo. Ne pozabi; Titov največji strah proti koncu vojne ni bil v škodi, ki bi jo lahko povzročile odhajajoče nemške enote, ampak v scenariju, da bi se zavezniki odločili za izkrcanje na Jadranu zaradi česar je, kot sem že večkrat pisal, prosil za pomoč celo Hitlerja. zavezniki so se (za nas žal) na koncu odločili za izkrcanje v Normandiji, Titov strah pred zavezniki (ki bi mu seveda onemogočili povojni genocid in nasilen prevzem oblasti) pa je bil tako hud, da je skoraj leto kasneje poslal skoraj svojo celotno vojsko na Trst, da prepreči zaveznikom nadaljevanje v Slovenijo. partizani so takrat sredi trsta postavili okope in s puškami merili v zaveznike, da si ti ja ne bi drznili stopiti na “njegov” teritorij. Toliko o odnosu partizanov z zavezniki. O tem, da se je Chrurchillovem sinu na obisku pri Titu godilo precej drugače, pa ne gre izgubljati besed ali pač potrebuješ tudi tam podnapise?

 • pajot

  Roman Jakič je en navaden pizdek,z neobrito brado. Morda si niti ušes ne umiva. Drugače bi slišal kako tulijo grobovi nepokopanih žrtev.
  Da pa ne bi govorili slovensko,če ne bi slavni heroji iz hoste bežali pred Nemci,ta je pa bosa.
  Nemce so premagali zavezniki: Anglija, ZDA,Rusija. Partizanci so se v glavnem samo skrivali pred njimi. Rajši so pobijali svoje sonarodnjake. Vse za zmago revolucije.
  Na veliko opevana NOB je čisto navadna laž.

 • slosin

  ….R.Jakič je navadno rdeče tele….Pika…

 • Andrej

  Nemci, ki so vojno izgubili torej ne govorijo nemško?

  • pajot

   Super,genialno. Ena A. Bravo. Kako,da se nisem tega prej spomnil?

 • RATATA

  Ve se kdo in kaj so bili ljudje, ki so živeli v Liki, Kordunu, Kninski Krajini, Dalmatinski Zagori, po delih Slavonije, Bosne … , ki so se kar naenkrat znašli v neki novi nazavisni državni tvorbi. Delanje jugoslovanskega naroda ni uspelo, kljub trudu, nasilju in pomoči od zunaj, saj ljudje čutimo kaj smo in s čim se lahko poistovetimo…. največkrat res šele takrat, ko res opazimo ogroženost.

 • Skrajno Desni

  To se v rdeči komunistični Sloveniji ne bo zgodilo.

 • Hribouc

  Hrvati so, več kot očitno, tudi kulturen narod, ki se vzgaja tudi v brezkompromisni pieteti do žrtev!

  Vsak žrtvi dodelijo svojo krsto, svoj grob.

  Dežmanovi Komisiji in Zoretovi RKC več kot očitno še ni kanilo na strahopetni um, da bi slovenskim žrtvam
  Komunističnega zločinskega genocida nad Kristjani namenili vsakemu posebej, svojo krsto in to veliko, kot se za Človeka spodobi !!!!
  Pri nas jih zbašejo na nečloveški način tudi trideset v eno krsto…..in nihče od filozofov, nihče od NSZ, nihče od RKC, nihče od svojcev, nihče od društva Ob lipi sprave ne zine nobene!?

  Ne, pri naši sluzasto spačeni majhnosti pred komunističnimi zločinci in njihovimi malikovalci se pač to ne da!
  VSAKI SLOVENSKI ŽRTVI KOMUNIZMA SVOJO KRSTO KOT TO ČLOVEŠKEMU ČLOVEKU PRIPADA!

 • Svadreb

  Pravi nadutež,kdo mu je kri,da je še živ !

 • Antonius

  Da so komunistični revolucionarji morijo civilnega kmečkega in meščanskega prebivalstva skrili pod plašč zlaganega upora proti okupatorju je že kar nekaj deset let javno poznano.
  Bolj presenetljivo je dejstvo, da so se celo partizani od revolucionarnih ustrahovani, s pokojninskimi dodatki, skrajšanjem delovne dobe in zdravstvenimi beneficijami pustili podkupiti, da so kot grob o lažeh in resnicah o eNOBe molčali.
  ZZB je leglo še živečih lažnivcev in morilcev, ki preko osnovnih šol šolajočim otrokom dopoveduje, da je njihova vojna proti okupatorju, čista kot solza.
  Bravo namenjam sosednji hrvaški, ker še živečemu revolucionarnemu leglu v ZZB, nastavlja zrcalo resnice.
  Dobro bi bilo, da bi nek novinar stopil do še živečega in vsevednega Stanovnika in ga povprašal, kaj si misli o priznanju in spravljivih dejanjih Hrvatov. Stanovnikovi sosedi Svetlani Makarovič bi pa lahko ob tej priliki, nekdo vsaj rdeče zvezdno torto zalušal na obraz.

 • xtc

  Vse EU države uspešno pospravljajo za vsemi vrstami komunizmov in socializmov,le v SLO stanu oz Kučanstanu pa ne gre in ne gre.
  Zakaj?
  Tolioko zločina,kot je bilo v SLO še v Rusiji ni bilo.
  Nadalje,če lažnivo Tito,NOB ZKS(J) propagando in laži ter še živeče in one pokojne zločince razglasijo za to kar so ZLOČINCi in pošljejo pred sodišča in odpad zgodovine,Kučanovi mafini ne ostane nič pokazat,samo od tega še vegetirajo na oblasti in nonstop rinejo v 41-45 laži in ponareto zgodovino,SLO levičarji so trop bande,ki živi le še od neprestanega vračanja v preteklost,drugega nimajo,ko bo zgodovina pospravila še te laži bo od njih ostalo NIČ.
  Jakić in čast?
  He,he,a se hecate komunistični cigani nimajo nobene časti ne oni medvojni in povojni ne njihovi današnji nasledniki,če bi jo imeli bi priznali zločine,svoje propadle zablode,se pokesali za vse hudo kar so storili in prosili odpuščanja.-potem bi bili častnidoklej niso zmožni tega pri njih ni časti je samo laž in prevara in zločin.

 • Olga101

  Partizanski boj je bil tako “časten”, kot je “častno” ropanje in uničevanje Slovenije, slovenske kulture in jezika s strani potomcev komunističnih zločincev, kamor spada tudi zgoraj omenjeni tovariš! Dokler se partizani ne distancirajo od zločina in zločincev v svojih vrstah, so zame zločinci vsi!

 • baubau

  kulturni narodi še pokopavajo mrtve