fbpx

V zaostalem Pakistanu zaradi bogokletja na smrt obsodili profesorja – bo mednarodna skupnost reagirala?

Na smrt obsojen pakistanski profesor angleške knjževnosti Junaid Hafeez. (Foto: družinski arhiv)

Pakistansko protiteroristično sodišče je po šestih letih zapora na smrt obsodilo muslimanskega univerzitetnega profesorja. Spoznali so ga za krivega bogokletja, obtožen je bil širjenja protiislamskih idej. Vse to narekuje mednarodni skupnosti, predvsem pa EU, da obsodi dejanje pakistanskih oblasti in poskuša z ukrepi čim bolj prisiliti to radikalno islamsko državo, da preneha kršiti temeljne človekove pravice.

Profesor angleške književnosti Junaid Hafeez z univerze Bahauddin Zakariya je bil primoran preživeti šest let v zaporu v osami, preden so ga na sojenju, ki je zaradi njegove varnosti potekalo kar v zaporu, obsodili na smrtno kazen.

Pakistanske oblasti so se bale, da bi ga ostali zaporniki zaradi bogokletja ubili. Tako pa ga bodo usmrtili v imenu države. Hafeezov odvetnik Shahbaz Gormani je po poročanju Breitbarta povedal, da je bila njegova stranka po krivem obsojena. Na izrečeno sodbo nameravajo vložiti pritožbo.

Zaradi bogokletja množica podivja
Pakistanski zakoni proti bogokletju predvidevajo smrtno kazen za vsakogar, ki je obtožen žalitve Alaha, islama ali verskih voditeljev.

Že zgolj zaradi obtožbe bogokletja pride v Pakistanu do izgredov. Krvi lačna množica zahteva glavo krivca, ki si je drznil reči karkoli slabega glede njihove vere.

Ko je bila leta 2011 Asia Bibi, sicer kristjanka, obtožena bogokletja, je bil ubit celo guverner province Punjabi Salman Taseer, ki jo je vzel v bran. Ubil ga je njegov lastni stražar.

Tako pakistanske kot mednarodne  organizacije za človekove pravice opozarjajo, da so obtožbe bogokletja pogosto rabljene za obračunavanje z nasprotniki ter vršenje terorja nad verskimi manjšinami.

Poleg smrtne obsodbe še denarna kazen
Hafeez je bil aretiran leta 2013 zaradi domnevnega prikazovanja bogokletnega materiala med gostujočim predavanjem na univerzi v Multanu. Tožilec Athar Bukhar je Hafeeza dolžil, da se je tri leta izobraževal v ZDA, na njegovem računalniku pa naj bi odkrili “proti-versko” dokazno gradivo.

Po pisanju OpIndia naj bi Hafeez užalil preroka Mohameda in Koran, tako ustno med že omenjenim predavanjem kakor tudi na zasebni skupini na Facebooku, kjer je uporabljal lažno ime.

Poleg smrtne kazni je pakistansko sodišče Hafeezu naložilo še denarno kazen v višini pol milijona pakistanskih rupij, kar znaša okoli 2925 evrov.

Ivan Šokić