fbpx

V ZDA snežni metež, v Avstraliji hud požar

Foto: epa

Zahodno Avstralijo je zajel obsežen gozdni požar, v katerem so umrli najmanj štirje ljudje. Prebivalce naselij ob južni obali so pozvali k evakuaciji. Medtem pa iz ZDA poročajo o hudem snežnem neurju, ki je blokiralo ceste in prineslo obilo snega. Neurje je najbolj prizadelo zvezno državo Kolorado.

Požare je sprožilo več kot 110 strel. Prebivalce naselij ob južni obali zahodnega dela Avstralije so zaradi obsežnega gozdnega požara pozvali k evakuaciji. Veter s hitrostjo 90 kilometrov na uro še vedno širi velik požar, ki poteka na 70-kilometrskem pasu. Na redko poseljenem območju so sicer večinoma kmetije in narodni parki. Z ognjem se bori več sto gasilcev.

Na zahodu ZDA hudo neurje
Veliko neurje, ki se je razvilo pri Aljaski, s padavinami ogroža tudi ves srednji in južni del ZDA. Meteorologi pravijo, da gre za predhodnico zelo mokre zime, ki je posledica vremenskega učinka El Nina, do katerega pride zaradi toplejšega Tihega oceana kot ponavadi.

Vremenska fronta je že v ponedeljek povzročila nekaj tornadov po Teksasu, podobno pa sedaj skupaj z obilnim deževjem grozi tudi Arkansasu, Louisiani, Mississippiju in Alabami. Prebivalci ameriškega zahoda, predvsem Kalifornije, se zaradi dežja, ki ga bo čez zimo prinesel El Nino, ne obremenjujejo, saj po štirih letih zgodovinske suše, ki prazni rezervoarje pitne vode, padavine močno potrebujejo.

Na Irskem zaradi neurja več deset tisoč ljudi brez elektrike
Hudo neurje je zajelo tudi Irsko. Več deset tisoč gospodinjstev je zaradi neurja, zaradi katerega sta bila motena tudi letalski in trajektni promet, ostalo brez elektrike. Močan veter, ki je spremljal neurje, so meteorologi poimenovali Barney. Ta je poškodoval električne kable, zaradi česar je brez elektrike ostalo več kot 45.000 gospodinjstev. V torek zvečer jih je bilo brez elektrike še 25.000, najbolj prizadeta območja pa so bila na jugu in v notranjosti države.

Na letališčih v Corku, Dublinu in Shannonu je prihajalo do zamud, odpovedi in preusmerjanja poletov. Odpovedali so tudi več trajektov v Wales in iz njega preko Irskega morja.

N. K., STA