V ZDA zabeležili prvo smrtno žrtev zaradi uporabe “elektronske cigarete” – Več 100 bolnikov je razvilo novo pljučno bolezen, o kateri stroka ne ve dovolj

Elektronska cigareta. Slika je simbolična. Foto: EPA,

Agencija za javno zdravje v ameriški zvezni državi Illionios je sporočila, da je neimenovani pacient, star med 18 in 38 let, pred dnevi umrl za posledicami uživanja dima iz t.i. elektronske cigarete, zaradi katere je razvil težko bolezen pljuč, poroča britanska državna televizija BBC. To je prvi smrtni primer v Združenih državah Amerike, neposredno povezan z uživanjem elektronske cigarete, novica pa prihaja samo nekaj dni po tem, ko so ameriški mediji poročali, da je večje število ljudi zbolelo na pljučih zaradi uporabe elektronske cigarete. Kot poroča BBC, je več sto najstnikov zbolelo za neznano pljučno boleznijo, ki je zdravniki doslej niso zabeležili, večina pa je bila hospitalizirana, ko je bolezen že močno napredovala.

Ameriška agencija za kontrolo in preprečevanje bolezni je v petek javnosti posredovala podatke, da je v 22 različnih ameriških zveznih državah zaradi uporabe elektronske cigarete zbolelo 193 oseb. Številka se je drastično povečala v samo dveh dneh, saj je bilo še v sredo takšnih primerov obolelih 40 v šestih zveznih državah. 22 pacientov je bilo hospitaliziranih prav v zvezni državi Illinois.

Razžalostila nas je novica o prvem smrtnem primeru, ki je povezan s širjenjem pljučnih bolezni pri tistih, ki koristijo elektronske cigarete,” je sporočil direktor Ameriške agencija za kontrolo in preprečevanje bolezni Robert Redfield. Kot še poroča BBC, Redfield opozarja, da tragična smrt v Illionisu prihaja kot opozorilo za vse tiste, ki uporabljajo elektronsko cigareto, da tvegajo nastanek novih, hudih bolezni pljuč. “Osebe, ki konzumirajo elektronsko cigareto, prihajajo v stik s snovmi, o katerih ne vemo dovolj, sploh če je govora o vplivih na zdravje. Govora je predvsem o okusih, nikotinu, kanabinoidih in topilih,” pri BBC citirajo Redfielda.

Nacionalni inštitut za javno zdravje svari pred morebitnimi škodljivimi posledicami uporabe elektronske cigarete v Sloveniji. Foto: NIJZ.

Elektronske cigarete so še manj primerne za otroke, mlade odrasle osebe, nosečnice in odrasle, ki sicer nikoli niso kadile. Obolele osebe so sicer kazale simptome, kot so kašelj, zasoplost in huda utrujenost, nekateri pacienti pa so tudi bruhali in imeli drisko.

Predsednik Ameriškega združenja koristnikov elektronske cigarete na drugi strani vztrajno zavrača mnenja zdravniških organizacij, da naj bi bile za pojav novih, neznanih pljučnih bolezni krive elektronske cigarete, oziroma izdelki, ki vsebujejo nikotin, temveč je krivdo zvrnil na izdelke, ki vsebujejo THC ali druge sintetične droge.

Tomo Ferk

 • Janez Kepic-Kern

  NI ŠALA

  RAZVESELJIVA NOVICA !

  Nekateri
  s FDV – ŽE ODHAJAJO.
  V ČETRTEK,

  sem na vrtu znanega lokala V CENTRU LJ. ogovoril enega – od obeh FDV “DR.DR.”
  IZ
  ŽAL” NAŠE EX KP, ZK “FAKE” STRANKE=”FAKE T.I. NEDELAVSKE T.I. LEVICE”.
  Tisti
  “LEVICA” FDV “DR.” – je tam v družbi nekoga “odhajajočega s EX KP, ZK – FDV”
  srkal
  kaj drugega kot – P I V O !
  Na moj pozdrav
  s
  ” KDAJ BOSTE – PA UKINILI – TA VAŠ SPORNI – FDV”
  JE
  TISTI “LEVICA – FDV “DR.” rekel: ” ja, saj nas že zapuščajo – tale kolega odhaja – s FDV”
  JE
  ŠE DODAL,
  DA “EX KP, ZK STALIN, TITO, KARDELJ — FDV-JA”
  NE
  BODO UKINILI
  “DOKLER BO V R. SLOVENIJI – D E S N I C A – TAKA – KOT JE”

  Skratka
  “hecna debata” je bila.
  Np.r. o

  STALINOVEM “ROPU” KAR 500 TON – ŠPANSKEGA ZLATA leta 1936
  tisti
  “FDV DR. – NI NIČ VEDEL:

  čeprav gre za po vsem svetu znano dejstvo,
  da je NKVD oficir A. ORLOV
  LETA 1936, 1937
  V MOSKVO PRIPELJAL — KAR 5OO TON ŠPANSKEGA DRŽAVNEGA ZLATA

  No,
  debata se je končala tako, da sem jaz J K K predlagal,

  naj FDV vsaj TEMELJITO – POSODOBIJO

  IN
  O NPR. J.V. STALINU POVEDO – ŠTUDENTOM – DA JE J.V. STALIN
  BIL
  V PREDREVOLUCIJSKIH LETIH – NAVADEN “OBCESTNI ROPAR”
  TAK,
  KI TI NASTAVI – NOŽ NA VRAT” IN HOČE – DENAR. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  SREČANJE
  SEM
  KONČAL Z “NETOVARIŠKM POZDRAVOM”
  Tole
  o tistem STALINOVEM “ROPU”
  500 TON ZLATA

  “STALINOVO ŠPANSKO DRŽ. ZLATO”
  T.I. MOSCOW GOLD
  LINK
  NA T.I. MOSCOW GOLD

  https://en.wikipedia.org/wiki/Moscow_gold

 • Garbage man

  Tobak je bil dober za Indijance tisoč let……..predelan tobak je strupen, naravni,rezan pa ni.!

  • neuralink

   Po tvoje, je torej dobro, če imaš pljuča ves čas polna smrdljivega plina, polnega katranskih saj in mušjega dreka. Čudno, da se že rodimo ne taki. Sem kadilec, ampak nisem na ta način nor, da ne bi razumel kaj delam.
   Povej, a si bosanec, ker samo bosanci, ki živijo od šverca svojega zanič tobaka našim revežem klatijo take odlarije. Pravzaprav pozabi, itak ni važno kdo si, samo povem od kod izvira ta sovražna vojaška propaganda, s katero navlečejo omladino in obupance na svoj domač drek.

   • Garbage man

    Že indijanci so imeli filtre v pipah. Tobak iz pipe skozi dober filter ni škodljiv.Strupen je papir in tovarniško predelan tobak. Drugače je pa samo nikotin in promili drugih sestavin.Vse je boljše, kot sedanje milenijsko-snow flake wapanje.Sem zaveden SLOVENEC, FYI Bosanci nimajo tobaka, samo Hercegovci in Makedonci na Balkanu.Za ostale tobačne nasvete so ti pa pri roki Milan Kućan in UDBA (oni imajo ogromno podatkov o tobačnih izdelkih). Milči ne kadi, pa bo crknil kot podgana!

    • neuralink

     Saj to sem mislil, cepljeni ste, da je.tobak dober, balkanske đamaherije vzgajajo odvisne drone že od rojstva, isto kot mora pri nas vsak slovenec po tlaki spiti najmanj dva pira, sicer nima od življenja popolnoma nič.

     Stisnil sem plus, ker neka logika obstaja, sicer dvomim, da so indijanci vlekli tobak skozi hepa filter, ampak že navadna hladna voda je dovolj dober filter, ki ima eno veliko slabost. Vroč dim se med prehajanjem skozi vodo hitro ohladi, kar je dobro, saj potem še prej odpadejo prašni delci, vendar se v vodi topita tudi nikotin in aroma. Ohlajen dim manj draži grlo, zato ga vlečejo več, ker je manj potenten, pa tudi dlje in večkrat, ker delci latrana vseeno potujejo skupaj z mehurčki plina, na koncu vseeno dobijo vase preveliko količino katrana.
     Zanimivo je pa zato, ker določene substance dima dejansko delujejo antiseptično, ogljikove okside nenazadnje izloča tudi naše telo samo od sebe.
     Gorenje je posledica spajanja kisika, kajenje močno zmanjša kvaliteto vdihanega zraka, saj kisik izgoreva s tobakom. Del rituala kajenja je torej tudi rahla omotičnost, zaradi pomanjakanja kisika, seveda se kadilcem potem e cigareta zdi neprimerno bolj zdrava, ko se ne dušijo med inhaliranjem pare. Se pa zato utapljajo, ko so pljuča hitro polna vodne sopare.

 • Franc Šink

  Tobačni lobi je vse močnejši !!

 • neuralink

  Koristniki rečejo na ustaškem, slovenci jim pravimo uporabniki.
  Pa brez zamere, tudi mene bi popravljali na Hrvaškem, če bi tam v članke vnašal slovenske izraze, brez skrbi.

 • neuralink

  Elektronska cigareta je zelo zavajujoč izraz, ker ne kadimo elektronov temveč glikol, z dodanim sintetiziranim nikotinom in aromami. Cigaretom so včasih rekli goreča palčka, čeprav so seveda vlekli v pljuča smog tobaka, ne ognja. Cel kup ljubkovalnih imen so si izmislili za novo drogo, ki naj bi poživljala in pomirjala hkrati, kakor kdaj verjetno. Pred seksom cigaret poživlja, po seksu pomirja, recimo, lahko pa tudi, da spolnost tako deluje že sama od sebe.
  Slovenski indijanci so vlekli tudi srebot in kadili rdečo mušnico, karkoli, samo da je malo zadelo. Danes vemo, da na organizem vpliva nikotin, ne saje, mušnico pa je pred uporabo najbolje namočiti v lasten urin, zato so naše naravne substance šle počasi ven iz mode.

  Glikol, če sem sploh prav napisal, je neka oblika glukoze, ki je tekoči sladkor. Delajo ga iz pšenice in koruze ali nekaj takega. Očitno ima substanca določene kemične lastnosti, ker se v industriji uporablja kot antifriz za avtomobile. Elektrika zažari nitko, ki zagreje aromatiziran antifriz, da začne hlapeti, med mešanjem z zrakom se spremeni v gosto paro. Ampak je še vedno voda in sladkor, ki ji primešajo čisti nikotin ter prehranska barvila in rastlinske arome, zato je neke vrste okusen obrok. Problem je verjetno v dejstvu, da ljudje jemo z želodcem, ne s pljuči. V želodcu nastane močna kislina, ki potrga kemične vezi med različnimi substancami v hrani, ene črevesne resice vsrkajo in jih kri raznese po telesu, druge nevtralizira in istisne ven skozi črevo, kot drek in ščavnico. Pljučni mešički počnejo nekaj podobnega, iz zraka vsrkajo kisik, ostale pline pa zavržejo, izdihajo skupaj s prašnimi delci in drugimi nečistočami. Vendar sluznica ni niti približno sposobna tako dobro razkužiti delcev iz zraka kot želodec, sploh pa niso prilagojena na dihanje lepljive sluzi. Vprašanje je, če mešičkom škodi topel antifriz, verjetno tekočine vseeno lažje izločijo kot katranske strdke in jedke, neprežgane delce listov tobaka.
  Najpomembnejša je higiena, tobačni dim je v glavnem oglje, ki uničuje bakterije, medtem ko je tekoč cuker idealna hrana za skoraj vsa živa bitja, bakterije, rastline in živali enako, zato lahko sluz počasi gnije v pljučih.

  Če imam slučajno prav, potem bodo raziskave pokazale, da pri elektronskih cigaretah zboli manj bolnikov, ki so vapali glikol z dodanim nikotinom, ki deluje antiseptično.

 • slonateg

  Pacient star med 18 in 38 let….dejte kej bolj pametnega napisat. Sicer si pa ljudje sami mešajo okuse, torej niso zboleli zaradi e-cigaret temvec po mojem mnenju od zmešanih substanc ki se uporabljajo za e-cigareto…

 • Objektivno

  Ostali bi pri žvečenju tobaka.

 • Janez Kepic-Kern

  NI ŠALA

  RAZVESELJIVA NOVICA !

  Nekateri
  s FDV – ŽE ODHAJAJO.
  V ČETRTEK,

  sem na vrtu znanega lokala V CENTRU LJ. ogovoril enega – od obeh FDV “DR.DR.”
  IZ
  ŽAL” NAŠE EX KP, ZK “FAKE” STRANKE=”FAKE T.I. NEDELAVSKE T.I. LEVICE”.
  Tisti
  “LEVICA” FDV “DR.” – je tam v družbi nekoga “odhajajočega s EX KP, ZK – FDV”
  srkal
  kaj drugega kot – P I V O !
  Na moj pozdrav
  s
  ” KDAJ BOSTE – PA UKINILI – TA VAŠ SPORNI – FDV”
  JE
  TISTI “LEVICA – FDV “DR.” rekel: ” ja, saj nas že zapuščajo – tale kolega odhaja – s FDV”
  JE
  ŠE DODAL,
  DA “EX KP, ZK STALIN, TITO, KARDELJ — FDV-JA”
  NE
  BODO UKINILI
  “DOKLER BO V R. SLOVENIJI – D E S N I C A – TAKA – KOT JE”

  Skratka
  “hecna debata” je bila.
  Np.r. o

  STALINOVEM “ROPU” KAR 500 TON – ŠPANSKEGA ZLATA leta 1936
  tisti
  “FDV DR. – NI NIČ VEDEL:

  čeprav gre za po vsem svetu znano dejstvo,
  da je NKVD oficir A. ORLOV
  LETA 1936, 1937
  V MOSKVO PRIPELJAL — KAR 5OO TON ŠPANSKEGA DRŽAVNEGA ZLATA

  No,
  debata se je končala tako, da sem jaz J K K predlagal,

  naj FDV vsaj TEMELJITO – POSODOBIJO

  IN
  O NPR. J.V. STALINU POVEDO – ŠTUDENTOM – DA JE J.V. STALIN
  BIL
  V PREDREVOLUCIJSKIH LETIH – NAVADEN “OBCESTNI ROPAR”
  TAK,
  KI TI NASTAVI – NOŽ NA VRAT” IN HOČE – DENAR. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  SREČANJE
  SEM
  KONČAL Z “NETOVARIŠKM POZDRAVOM”
  Tole
  o tistem STALINOVEM “ROPU”
  500 TON ZLATA

  “STALINOVO ŠPANSKO DRŽ. ZLATO”
  T.I. MOSCOW GOLD
  LINK
  NA T.I. MOSCOW GOLD

  https://en.wikipedia.org/wi

 • francelj3

  … ki koristijo elektronske cigarete. Dve vrsti nižje lepo piše, da elektronske cigarete uporabljajo. Cigarete ne moreš koristiti, lahko bi ti kvečjemu koristila, pa ti ne! Srbščina pač ni slovenščina, v srbščini glagol koristiti pomeni nekaj čisto drugega kot v slovenščini. Ampak naši novinarji (slovensko: časnikarji, v Sloveniji imamo namreč časnike, ne pa novin) o slovenščini itak nimajo pojma. Najbrž mislijo, da je tudi beseda “oštro” slovenska.

 • Gašper

  Umrl je ker je vejpal na črnem trgu kupljen sintetični thc!

 • slosin

  – Več 100 bolnikov je razvilo novo pljučno bolezen….
  ——————————————————————–

  …Tomo, zelo šlampasto…..bolezni niso razvili, bolezen se je pri njih razvila…

 • Andrej

  Slovenščina nezadostno (1) samo zato, ker nižjih ocen ni.