fbpx

V ZDA zabeležili prvo smrtno žrtev zaradi uporabe “elektronske cigarete” – Več 100 bolnikov je razvilo novo pljučno bolezen, o kateri stroka ne ve dovolj

Elektronska cigareta. Slika je simbolična. Foto: EPA,

Agencija za javno zdravje v ameriški zvezni državi Illionios je sporočila, da je neimenovani pacient, star med 18 in 38 let, pred dnevi umrl za posledicami uživanja dima iz t.i. elektronske cigarete, zaradi katere je razvil težko bolezen pljuč, poroča britanska državna televizija BBC. To je prvi smrtni primer v Združenih državah Amerike, neposredno povezan z uživanjem elektronske cigarete, novica pa prihaja samo nekaj dni po tem, ko so ameriški mediji poročali, da je večje število ljudi zbolelo na pljučih zaradi uporabe elektronske cigarete. Kot poroča BBC, je več sto najstnikov zbolelo za neznano pljučno boleznijo, ki je zdravniki doslej niso zabeležili, večina pa je bila hospitalizirana, ko je bolezen že močno napredovala.

Ameriška agencija za kontrolo in preprečevanje bolezni je v petek javnosti posredovala podatke, da je v 22 različnih ameriških zveznih državah zaradi uporabe elektronske cigarete zbolelo 193 oseb. Številka se je drastično povečala v samo dveh dneh, saj je bilo še v sredo takšnih primerov obolelih 40 v šestih zveznih državah. 22 pacientov je bilo hospitaliziranih prav v zvezni državi Illinois.

Razžalostila nas je novica o prvem smrtnem primeru, ki je povezan s širjenjem pljučnih bolezni pri tistih, ki koristijo elektronske cigarete,” je sporočil direktor Ameriške agencija za kontrolo in preprečevanje bolezni Robert Redfield. Kot še poroča BBC, Redfield opozarja, da tragična smrt v Illionisu prihaja kot opozorilo za vse tiste, ki uporabljajo elektronsko cigareto, da tvegajo nastanek novih, hudih bolezni pljuč. “Osebe, ki konzumirajo elektronsko cigareto, prihajajo v stik s snovmi, o katerih ne vemo dovolj, sploh če je govora o vplivih na zdravje. Govora je predvsem o okusih, nikotinu, kanabinoidih in topilih,” pri BBC citirajo Redfielda.

Nacionalni inštitut za javno zdravje svari pred morebitnimi škodljivimi posledicami uporabe elektronske cigarete v Sloveniji. Foto: NIJZ.

Elektronske cigarete so še manj primerne za otroke, mlade odrasle osebe, nosečnice in odrasle, ki sicer nikoli niso kadile. Obolele osebe so sicer kazale simptome, kot so kašelj, zasoplost in huda utrujenost, nekateri pacienti pa so tudi bruhali in imeli drisko.

Predsednik Ameriškega združenja koristnikov elektronske cigarete na drugi strani vztrajno zavrača mnenja zdravniških organizacij, da naj bi bile za pojav novih, neznanih pljučnih bolezni krive elektronske cigarete, oziroma izdelki, ki vsebujejo nikotin, temveč je krivdo zvrnil na izdelke, ki vsebujejo THC ali druge sintetične droge.

Tomo Ferk