fbpx

Vas mika morje? Preberite, kaj nam v zvezi s pogoji vstopa na Hrvaško sporoča njena ambasada v Ljubljani

Foto: Demokracija

Čeprav star pregovor pravi, da je povsod lepo, a doma najlepše, si Slovenci poletja brez obiska morja skoraj ne moremo predstavljati. Ponavadi so si prenočišče v svoji priljubljeni destinaciji rezervirali že v začetku koledarskega leta, a tokrat so razmere vendarle nekoliko drugačne. Predvsem za tiste, ki ne bodo dopustovali v domovini in se bodo odpravili čez mejo. In večina še vedno odide na Hrvaško.

V letu 2020 je bilo izrečenih veliko pripomb čez tiste, ki so se poleti odpravili na Hrvaško, češ da so prav oni najbolj pripomogli k usodnemu drugemu valu epidemije covid19 v naši državi. A bodimo realni: razmere na slovenski obali so bile, kar se epidemije tiče, precej bolj problematične, saj so bile plaže zaradi navala domačih gostov polne kot že dolgo ne. Vsekakor pa precej slabše kot tam, kjer takšnega navala ni bilo.

Sledila je težka jesen in še težja zima, z začetkom pomladi pa je začel primež epidemije nekoliko popuščati. Slovenska vlada sicer skuša narediti vse, da bi v državo pripeljala čim več cepiva in poskušala doseči precepljenost prebivalstva v najkrajšem možnem času (kar pa bo precej težko doseči, saj pošiljke cepiv zamujajo in le počasi pritekajo v Slovenijo). Žal pa je obalno-kraška regija znova zdrsnila v rdeče številke.

Razmere se počasi izboljšujejo
Glede covida-19 je Hrvaška vsaj trenutno v nekoliko boljšem položaju kot Slovenija. V zadnjih 24 urah so potrdili 544 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je 12 covidnih bolnikov. Glede na število prebivalstva so razmere precej boljše, verjetno tudi zato, ker je prebivalstvo precej bolj disciplinirano kot v Sloveniji. Tako se bodo s prvim marcem odprle terase lokalov, dovoljena bo tudi športna dejavnost v zaprtih objektih – vsaj tako je napovedal hrvaški premier Andrej Plenković.

Za zdaj pa kljub ugodnim trendom ni mogoče navesti prognoze, kako bo z virusom v prihodnjih mesecih, domnevamo pa lahko, da bo podobno kot lani – z daljšanjem dneva in večjo količino sončne svetlobe so se tudi razmere začele izboljševati, tako da je bil najugodnejši mesec v letu 2020 prav junij, torej mesec, ko je dan najdaljši. S koncem avgusta pa se je število okuženih spet začelo dvigovati v vseh evropskih državah.

Kaj sporoča veleposlaništvo?
Kot smo že včeraj poročali, je prišlo do sestanka med predstavniki ministrstva za notranje zadeve obeh držav. Zaradi nejasnosti, kako bo v prihodnje s prehodom meje, smo se že včeraj obrnili na Veleposlaništvo Republike Hrvaške v Ljubljani, saj je vstop na Hrvaško za zdaj omejen. Kot nam je pojasnila pooblaščena ministrica veleposlaništva Romana Franulović Bušić, je za vstop na Hrvaško obvezen PCR test z negativnim rezultatom, vendar ne sme biti starejši od 48 ur. Vsi ostali potniki morajo v desetdnevno karanteno, ki jo lahko prekinejo, če se v tem času testirajo in so na testiranju za covid19 negativni. Izjeme pa so tisti, ki so v zadnjih treh mesecih preboleli covid19 in imajo potrdilo ali od zdravnika ali pa rezultat PCR oz. antigenskega testa. Alternativa je pozitiven rezultat na testu nevtralizacije (NT) v zadnjih treh mesecih, vendar mora biti test starejši od dveh tednov.

Za zdaj vstop na Hrvaško zgolj s potrdilom o cepljenju ni mogoč, razmišljajo pa tudi o tej možnosti, predvsem z vidika varnosti, da ne bi večje število turistov poslabšalo epidemiološke razmere v državi.

Za zdaj večina Evrope v rdečem, tudi Hrvaška
Iz odgovora je mogoče razbrati, da se utegnejo omejevalni ukrepi za vstop v državo pojaviti tudi v času turistične sezone. Tudi če bi vladi uspelo v kratkem času doseči dovolj cepiva, se bodo v “črni luknji” znašli tisti, ki so covid19 preboleli po novem letu in bi v času morebitnega načrtovanja dopusta padli v časovnico “med tri in šest mesecev”, ko ne smejo biti cepljeni, potrdilo o preboleni bolezni pa ne bi bilo več veljavno. Samoplačniški PCR testi so namreč precej dragi in stanejo od 90 evrov naprej, kar pomeni precej velik izdatek, sploh če čez mejo potuje družina. Cenejši pa so hitri antigenski testi. Prav tako je potrebno tudi ob povratku pokazati rezultat novega testiranja (ali pa potrdilo o tem, da smo covid-19 že preboleli), sicer sledi odločba o karanteni. Informacije o prehodu meje so sicer na voljo TUKAJ.

Za zdaj je velika večina evropskih držav na t. i. rdečem seznamu. Pričakovati je, da bi glede na trende lahko v mesecu dni prišlo do izboljšanja situacije in s tem do rahljanja omejevalnih ukrepov. Prav tako bodo pomembni tudi bilateralni dogovori med državami, kar bi lahko omogočilo lažji prehod meje. Za zdaj pa se z rezervacijami apartmajev in hotelskih sob ne mudi preveč – a kar se epidemološke varnosti tiče, bodo precej na boljšem tisti, ki si bodo izbrali apartma na kakšnem bolj osamljenem kraju.

Demokracija