fbpx

Danes so Japonci najbolj ponosni na …

Polet nad bejzbol stadionom v Nagoyi na Japonskem (foto:epa)

Na Twitterju je nek posameznik zapisal, da je petintridesetmetrski Mitsubishi Regional Jet z dvema motorjema, ki bo lahko prevažal med 70 in 90 potnikov, “japonski ponos”. Novo komercialno letalo je pohvalil tudi pilot. 

Z letališča v Nagoji je danes prvič po 50 letih vzletelo novo komercialno letalo japonske izdelave. Testni let bi morali izvesti že maja, a so imeli nekaj težav z oblikovanjem. “Moramo pregledati nekaj stvari, a mislim, da je bil testni polet izjemno uspešen,” je po 90-minutnem letu dejal prvi mož Mitsubishi Heavy Industries Hideaki Omiya.

Letalo je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pohvalil tudi pilot, ki je dejal, da se je odzivalo precej bolje do pričakovanj: “Imeli smo izjemno udoben let.”

Nov začetek za japonsko letalsko industrijo
V deželi vzhajajočega sonca je letalo poželo precej navdušenja. Vodja urada vlade Yoshihide Suga je med drugim novinarjem dejal, da je to nov začetek za japonsko letalsko industrijo.

Mitsubishi je že prejel naročila za 407 letal za domače in tuje stranke, med drugimi si jih 200 želi Trans State Holdings, ki upravlja s tremi regijskimi letalskimi družbami v ZDA. Seveda so letala domače izdelave naročili tudi v japonskem All Nippon Airways, kjer naj bi prvo prejeli leta 2017.

Petintridesetmetrski Mitsubishi Regional Jet (foto:epa)

Petintridesetmetrski Mitsubishi Regional Jet (foto: epa).

Nekoč proizvajali letalo, ki so ga uporabljale kamikaze
S strani Američanov prepovedana japonska letalska industrija se je začela ponovno zbujati šele v 50-ih letih. Sprva s popravili ameriških vojnih letal, nato pa so začeli proizvajati licenčna letala ameriških proizvajalcev za japonsko vojsko.

Proizvajalec novega letala Mitsubishi Heavy je med drugo svetovno vojno proizvajal legendarno letalo Zero, ki so ga proti koncu vojne preuredili, da so ga lahko uporabljale tudi zloglasne kamikaze.

STA, V. V.