fbpx

Vatikan – poslednja trofeja ISIS?

Vatikan - idealna tarča za maščevalne džihadiste. (Foto: epa)

Predsedniški kandidat republikancev Donald Trump je v četrtek na javni tribuni televizije CNN v Južni Karolini krivdo za spor med njim in papežem Frančiškom pripisal medijem, ki naj bi papeža, ko je dejal, da oseba, ki gradi zidove in ne deluje povezovalno, ni kristjan, napačno interpretirali. Za “spor” je okrivil mehiško vlado in navrgel, da se vé, kaj je poslednja trofeja Islamske države.

Jabolko spora med papežem Frančiškom in Donaldom Trumpom je bila očitno izjava slednjega, da bo zgradil zid oziroma mejo med Združenimi državami in Mehiko. Ko se je papež Frančišek vračal s svojega obiska v Mehiki je namreč pripomnil: “Človek, ki misli samo na to, da bi gradil zidove, kjerkoli že so, ne pa tudi mostov, ni pravi kristjan”, poroča The Guardian.

Trump se je na pepeževo izjavo odzval s pripombo, da je “za verskega voditelja sramotno, da dvomi v osebno vero človeka”, mehiško vlado pa je obtožil manipulacij in komentiral, da “ravna s papežem kot z lutko”.

Papež Frančišek ne želi vplivati na volivce
“Ne želim se vpletati in vplivati na odločitev Američanov o tem, kako in koga bodo volili,” je poudaril papež Frančišek po tem dogodku. Povedal je še, da je treba preveriti, kaj je želel Trump s svojimi besedami povedati, šele potem bo lahko zatrdil, da je upravičeno dvomil v njegovo vero.

“Ne bi dvomil v Trumpovo vero. To je osebna stvar med njim in Stvarnikom,” je zaplet komentral bivši guverner Floride Jeb Bush.

Trump se je na papeževe besede na letalu, s katerim je po petih dnevih obiska v Mehiki letel nazaj v Rim, odzval tudi s trditvijo, da bo papež še vesel, če bo on, Trump, ameriški predsednik tistega dne, ko bo Islamska država zavzela Vatikan. “Vé se, da je to njen zadnji cilj, poslednja trofeja,” je še dodal.

Kasneje je Trump komentiral, da se nerad prepira s papežem oziroma da se sploh ne prepira. Izrazil je spoštovanje do svetega očeta in še enkrat poudaril, da so Frančiška mediji napačno povzeli: “Zelo ga spoštujem, ker je velika osebnost in opravlja dobro delo,” je vztrajal Trump. Nekaj podobnega pa je tvitnil tudi leta 2013, ko je bil papež Frančišek izvoljen: “Novi papež je skromen človek, zelo podoben meni. Prav zaradi tega mi je tako zelo všeč.”

V. V.