fbpx

Vatikan priznal Palestino izključno zaradi varovanja krščanske manjšine v tem skrajno neprijaznem delu sveta

Foto: epa

Slovenski levičarji kot enega izmed argumentov za priznanje Palestine navajajo tudi argument, da jo je priznal Vatikan. V svoji manipulativni maniri pa pozabljajo povedati, da jo je papež Frančišek priznal zaradi zaščite kristjanov na Zahodnem bregu, varovanja verske svobode in miru ter zagotavljanja zaščite statusa verskih objektov in cerkva v tem do kristjanov skrajno neprijaznem delu sveta.

Papež Frančišek je priznal Palestino kot suvereno državo z dvostranskim sporazumom, da bo slednja varovala aktivnosti katoliške cerkve na Zahodnem bregu (v Gazi je praktično ni več), versko svobodo in spoštovala strpnost do drugih religij v pretežno arabskem svetu in v teh, za kristjane težkih, časih na Bližnjem vzhodu.

Ena od redkih krščanskih cerkva na Zahodnem bregu. (Foto: epa)

Poleg tega se sporazum med Vatikanom in Palestino dotika področja obdavčevanja sakralnih objektov, predvsem pa varuje vse krščanske manjšine na območju, ki je zibelka krščanstva. Kljub temu pa se Vatikan zaveda, da za dobrimi nameni priznanja Palestine stoji tudi njihov odkriti boj proti Izraelu, pri tem pa palestinske oblasti ne delajo na varovanju pravic niti Palestincev niti kristjanov.

C. Š.