fbpx

Vatikan: Začenja se sinoda o družini

(Slika je simbolična)

V Vatikanu se začenja redna škofovska sinoda o družini, ki naj bi začrtala prihodnjo usmeritev katoliške Cerkve glede zakonske zveze, splava in podobnih vprašanj. Razni mediji poročajo, da naj bi si bila glede teh vprašanj liberalni in konservativni tabor v Cerkvi vse bolj na svojih bregovih, nekateri celo ugibajo o možnem razkolu. 

Na sinodi, ki bo potekala do 25. oktobra, se bo v Vatikanu zbralo okoli 280 njenih članov, škofov. Iz Slovenije bo na srečanju sodeloval ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore. Sinoda je nadaljevanje lanske izredne sinode o družini, kjer so se odprla vprašanja glede nekaterih temeljnih načel v Cerkvi.

Sinoda bo tako razpravljala o odnosu do ločenih in znova poročenih, žensk, ki so naredile splav, otrok samohranilk in istospolno usmerjenih. Papež je septembra napovedal reforme, ki bodo poenostavile ter pospešile postopek razveljavitve zakonske zveze za katoličane hkrati pa razburil s pozivom duhovnikom, naj odpuščajo katoličankam, ki so splavile.

“Če boste v medijih o sinodi, papežu slišali karkoli, kar nasprotuje nauku Katoliške Cerkve, ne verjemite,” pa je medtem slovenske vernike pozval nadškof Stanislav Zore in opozoril na številna medijska zavajanja, ki se v zvezi s papežem Frančiškom in sinodo o družini pojavljajo v največjih svetovnih in slovenskih medijih.